
Waniliowe oponki z ricottą
Pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Oszukane oponki :)
Kółeczka po oponkach usmażyłam na oleju kokosowym, otrzymując mini pączki. Idealne na przekąskę przed tłustym czwartkiem ;)
Muszę przyznać, że oszukane, to nie to samo, co prawdziwie „taplane” w oleju. Jeśli więc tłuszcz Wam niestraszny, to śmiało – smażcie!
Kółeczka po oponkach usmażyłam na oleju kokosowym, otrzymując mini pączki. Idealne na przekąskę przed tłustym czwartkiem ;)
Muszę przyznać, że oszukane, to nie to samo, co prawdziwie „taplane” w oleju. Jeśli więc tłuszcz Wam niestraszny, to śmiało – smażcie!
Składniki
- 300 g mąka orkiszowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g erytrol lub inne słodziwo
- 250 g serek ricotta
- 1 szt jajko
- 1 łyżka spirytus
- 1 łyżeczka syrop waniliowy lub esencja
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wycinamy kółka, a np. kieliszkiem mniejsze kółka.
Oponki pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, aż będą rumiane.
One thought on “Waniliowe oponki z ricottą”