Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Warzywne ciasto kakaowo-kokosowe

Warzywne ciasto kakaowo-kokosowe

28 lutego, 2016

Nie lubię marnować jedzenia. Staram się zawsze wykorzystać jak najwięcej – szczególnie w przypadku warzyw. Lubię sok z buraka i marchewki. Jednak nie lubię wyrzucać wiórków, które zostają po ich wyciśnięciu. Najpierw wyciskam sok z marchwi, a wiórki, które zostaną przekładam do miski. Do drugiej miski „zbieram” wiórki po wyciśnięciu buraków. Z tych teoretycznie odpadów robię pyszne ciasto. Jeśli nie wyciskacie soku z buraka i/lub marchewki możecie je utrzeć na tarce, wtedy tylko zmniejsza się ilość wody lub mleka użytej do ciasta.
Ilość użytej wody lub mleka do wykonania takiego ciasta różni się w zależności od tego, czy używacie sokowirówki, czy wyciskarki. Wyciskarka wyciska więcej soku, wiórki są bardziej suche i wymagają dolania większej ilości płynu. Ja używam wyciskarki, więc jeśli macie sokowirówkę użyjcie mniej wody lub mleka.
Ciasto składa się z dwóch warstw – ciemnej, kakaowej z buraka i jasnej, kokosowej z marchewki. Na wierzch możemy wyłożyć „kruszonkę” z części wiórek wymieszanych z otrębami i płatkami migdałów.

Ciemne ciasto z buraka:
ok. 120 g wiórków buraka
100 ml wody lub mleka
5 łyżek kakao
3 czubate łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać wody lub mleka, jeśli za rzadkie – mąki. Gotową masę przełożyć do formy.

Jasne ciasto z marchewki:
ok. 100 g wiórków z marchewki
50 ml wody lub mleka
3 czubate łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Postępujemy tak samo, jak z ciastem z buraka. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta z buraka.

Kruszonka:
3 łyżki oleju
1 czubata łyżka otrębów owsianych
2 łyżki płatków migdałowych

Składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na wierzch ciasta. Jeśli zostały nam jakieś wiórki z warzyw, to możemy je wymieszać z masą na kruszonkę.

Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170-180 st. C.

 

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy, Słodkie przekąski
ciasto, na słodko

Post navigation

NEXT
Zupa dyniowa z ciecierzycą
PREVIOUS
Bułeczki kukurydziane

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.