
Warzywne ciasto kakaowo-kokosowe
Nie lubię marnować jedzenia. Staram się zawsze wykorzystać jak najwięcej – szczególnie w przypadku warzyw. Lubię sok z buraka i marchewki. Jednak nie lubię wyrzucać wiórków, które zostają po ich wyciśnięciu. Najpierw wyciskam sok z marchwi, a wiórki, które zostaną przekładam do miski. Do drugiej miski „zbieram” wiórki po wyciśnięciu buraków. Z tych teoretycznie odpadów robię pyszne ciasto. Jeśli nie wyciskacie soku z buraka i/lub marchewki możecie je utrzeć na tarce, wtedy tylko zmniejsza się ilość wody lub mleka użytej do ciasta.
Ilość użytej wody lub mleka do wykonania takiego ciasta różni się w zależności od tego, czy używacie sokowirówki, czy wyciskarki. Wyciskarka wyciska więcej soku, wiórki są bardziej suche i wymagają dolania większej ilości płynu. Ja używam wyciskarki, więc jeśli macie sokowirówkę użyjcie mniej wody lub mleka.
Ciasto składa się z dwóch warstw – ciemnej, kakaowej z buraka i jasnej, kokosowej z marchewki. Na wierzch możemy wyłożyć „kruszonkę” z części wiórek wymieszanych z otrębami i płatkami migdałów.
Ciemne ciasto z buraka:
ok. 120 g wiórków buraka
100 ml wody lub mleka
5 łyżek kakao
3 czubate łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać wody lub mleka, jeśli za rzadkie – mąki. Gotową masę przełożyć do formy.
Jasne ciasto z marchewki:
ok. 100 g wiórków z marchewki
50 ml wody lub mleka
3 czubate łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Postępujemy tak samo, jak z ciastem z buraka. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta z buraka.
Kruszonka:
3 łyżki oleju
1 czubata łyżka otrębów owsianych
2 łyżki płatków migdałowych
Składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na wierzch ciasta. Jeśli zostały nam jakieś wiórki z warzyw, to możemy je wymieszać z masą na kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170-180 st. C.