Browsed by
Autor: Kucharzyca

Serniczek śniadaniowy

Serniczek śniadaniowy

Nie znam nikogo, kto nie zechciałby zjeść sernika na śniadanie. Na pewno ktoś taki istnieje, ale.. to nie ja :) 1-2 porcje 1 kostka twarogu 2 jajka 1 łyżka mąki 1 łyżka ksylitolu borówki opcjonalnie jogurt do podania Twaróg miksujemy z ksylitolem i żółtkami. Dodajemy mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy o średnicy 20 cm. Wykładamy na wierzch borówki. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe wydanie kruszonkowego ciasta. Ciasto dobrze nadziane. Mocno owocowe. Jogurtowe. Nie za słodkie, nie za ciężkie. Idealne do popołudniowej lemoniady. Na upał i chłodny wieczór. Zapraszam, częstujcie się. Jogurtowe ciasto z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Jogurtowe ciasto z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki ciasto 300 g mąka orkiszowa 50 g masło 100 g jogurt naturalny gęsty lub grecki 60 g erytrol lub 100 g ksylitolu 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 szt jajko nadzienie 250 g jogurt naturalny…

Read More Read More

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Podstawą tego lekkiego deseru był przepis na babeczki kawowe z orzechami. Zapowiadały się smakowicie, jednak nie jestem za tym, by dzieciom podawać kawę, a maślany krem wydawał się zbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata. Borówkowe babeczki z kremem mascarpone Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Borówkowe babeczki z…

Read More Read More

Dorsz duszony z porem i papają

Dorsz duszony z porem i papają

Pomysłów na papaję ciąg dalszy. Tym razem dodałam ją do ryby. Dorsz duszony w porach i papai przeszedł moje oczekiwania. Wyborny, z delikatnym słodkim posmakiem. Nie tylko dla fanów pora :)   1 porcja 200 g dorsza 1 plaster papai, ok. 3 cm grubości 15 cm pora 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i pieprz do smaku   Pora kroimy w plasterki, papaję w kostkę. Na oleju podsmażamy krótko pora. Dodajemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy papaję…

Read More Read More

Pomysł na… potrawkę z kalafiora i papai

Pomysł na… potrawkę z kalafiora i papai

Miało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione papryką chilli, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Och, smakowało tak bardzo, że chciałam zjeść na raz obie porcje. 2 porcje ok. 4 duże różyczki kalafiora 2 garści bobu 5 łyżek ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej 2 łyżki stałej części mleka kokosowego i drugie tyle płynnej 1 średni pomidor (sparzony, obrany ze skóry) ok. 80-100…

Read More Read More

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Gdy za oknem deszcz, a córka ładnie prosi, to nie sposób odmówić.  Ciasteczka, które można ozdabiać, bo kolorowe jednorożce czekają, aby nimi ozdobić ciasteczka. Ostatecznie ciasteczka zniknęły szybciej, niż doczekały się jednorożców. Będzie jeszcze czas… ;) Ciasto półkruche, nie wymaga wcześniejszego chłodzenia, więc ciasteczka robią się równie szybko, jak znikają. Szybkie ciasteczka śmietankowe Drukuj przepis KuchniaSłodkości Szybkie ciasteczka śmietankowe Drukuj przepis KuchniaSłodkości Składniki 375 g mąka orkiszowa 125 g masło 100 g ksylitol lub inne słodziwo 1/2 szklanka śmietana 12%…

Read More Read More

Ucieraniec orzechowy z truskawkami

Ucieraniec orzechowy z truskawkami

Zwykłe, proste ciasto ucierane. W mojej wersji bezglutenowe – 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :) Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Ucieraniec orzechowy z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 250 g mąka 120 g ksylitol lub inne słodziwo…

Read More Read More

Cydrowa galaretka z czarnym bzem

Cydrowa galaretka z czarnym bzem

Dla fanów smaku cydru, ale nie tylko :) Lekka, delikatna, orzeźwiająca galaretka pełna cudownych kwiatów czarnego bzu. Gotowanie cydru sprawia, że alkohol wyparowuje, jednak trzeba pamiętać, że nigdy nie wyparuje całkowicie. Zatem deser bardzo pełnoletni. I wegański, bo zamiast żelatyny, użyłam agaru. 1 porcja butelka cydru – 270 ml 1/2 łyżeczki agaru 2-3 łyżki kwiatów czarnego bzu Cydr mieszamy z agarem i zagotowujemy. Dodajemy kwiaty bzu i gotujemy ok. 8 minut. Przelewamy do miseczki lub szklanki, odstawiamy do ostygnięcia i…

Read More Read More

Curry z kalafiora

Curry z kalafiora

Dla wegan i amatorów kalafiora. Lekkie curry z kalafiora smakuje wybornie jako samodzielne danie, ale i dla mięsożerców będzie dobrym dodatkiem do mięsa. Na obiad i kolację – wyśmienite! 2-3 porcje 1 mały lub średni kalafior 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki mleka kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć) 1 łyżeczka curry opcjonalnie 1 cm korzenia kurkumy, starty na tarce kolendra mielona i garam masala do smaku łyżka oleju kokosowego…

Read More Read More

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Pyszne ciasteczka owsiane. Czy ktoś jest w stanie się im oprzeć? Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie pulsacyjnym. Smacznego! Czekoladowe ciasteczka owsiane Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 18 Porcje 18 Czekoladowe ciasteczka owsiane Drukuj przepis…

Read More Read More

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się w nerkach w postaci kamieni. Pieczony rabarbar  zawiera apontygeninę, polifenol zmniejszający tempo podziału komórek nowotworowych. Zawiera także rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Będzie więc idealnym dodatkiem w diecie…

Read More Read More

Pomysł na… kurczaka z rabarbarem

Pomysł na… kurczaka z rabarbarem

Brzmi dziwnie? Dlaczego? Przecież rabarbar to warzywo i pasuje do kurczaka równie dobrze jak inne, a nawet tak samo dobrze jak owoce: mango czy ananas. Dodatek selera sprawił, że było co pochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej kokosowy do smażenia ok. 2 cm korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę….

Read More Read More