Browsed by
Danie: Danie główne

Zielony placek a’la pizza

Zielony placek a’la pizza

Ni to tarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć, np. folią aluminiową, aby mięso nie wyschło. Zielony placek a’la pizza Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaBez glutenu…

Read More Read More

Kotlety z kaszy jaglanej i buraka

Kotlety z kaszy jaglanej i buraka

Proste w przygotowaniu pieczone placki. Do podania jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Ja podałam z fasolką szparagową i mizerią z ogórków gruntowych. Smakowało wybornie!       Kotlety z kaszy jaglanej i buraka Drukuj przepis DanieDanie główne, Przekąski KuchniaBez glutenu, Wege Porcje 10 szt Porcje 10 szt Kotlety z kaszy jaglanej i buraka Drukuj przepis DanieDanie główne, Przekąski KuchniaBez glutenu, Wege Porcje 10 szt Porcje 10 szt Składniki 1 pęczek botwina lub 1-2 buraki 1 szklanka kasza jaglana…

Read More Read More

Prawdziwie brokułowy sos serowy

Prawdziwie brokułowy sos serowy

Proste i szybkie danie z makaronem. Bardzo smaczne i sycące. Dodatek kolorowego makaronu sprawia, że talerz się do nas uśmiecha :) Idealna alternatywa dla chemicznych sosów w torebkach, które tylko leżały koło brokuła.   Smacznego :)     Prawdziwie brokułowy sos serowy Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaWege Porcje 2-3 Porcje 2-3 Prawdziwie brokułowy sos serowy Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaWege Porcje 2-3 Porcje 2-3 Składniki 450-500 g brokuł 125 g ser mozzarella light 200 g jogurt grecki gałka muszkatołowa sól…

Read More Read More

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta to pomysł na proste i wykwintne danie. Wielość dodatków sprawia, że można ją serwować na każdą okazję, na słodko i słono. Dziś serwuję tartę z łososiem i szparagami. Idealna dla dwojga. Smakuje równie dobrze na ciepło jako danie główne,jak i na zimno, jako przekąska, podwieczorek lub kolacja.   Tarta ze szparagami Drukuj przepis DanieDanie główne Porcje 2 Porcje 2 Tarta ze szparagami Drukuj przepis DanieDanie główne Porcje 2 Porcje 2 Składniki 100 g mąka orkiszowa 50 g masło 2 szt…

Read More Read More

Sypki Jaś

Sypki Jaś

To danie można wykonać z dowolnego rodzaju fasoli. Ja polecam pięknego Jasia tycznego w odmianie o dużym ziarnie.  ie tylko dobrze prezentuje się na talerzu, ale też jest trochę twardszy i można go podsmażyć. Przed gotowaniem fasolę należy namoczyć na 10-12h, najlepiej na noc. Sypki Jaś Drukuj przepis DanieDanie główne Porcje 2 porcje Porcje 2 porcje Sypki Jaś Drukuj przepis DanieDanie główne Porcje 2 porcje Porcje 2 porcje Składniki 100 g fasola piękny Jaś tyczny 200 g sucha kiełbasa 70 g rukola…

Read More Read More

Kluski brokułowe

Kluski brokułowe

ZWYKŁE KLUSKI ZIEMNIACZANE W ZIELONYM, ZDROWYM WYDANIU. DOPEŁNIONE BROKUŁEM I SZPINAKIEM. W WERSJI WEGAŃSKIEJ MOŻEMY NIE DODAWAĆ JAJKA LUB DODAĆ NAMOCZONE SIEMIĘ LNIANE. Kluski brokułowe Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaBez glutenu Porcje 5 Porcje 5 Kluski brokułowe Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaBez glutenu Porcje 5 Porcje 5 Składniki 200 g ziemniaki 200 g brokuł 100 g mąka gryczana 1 garść szpinak 1 ząbek czosnek 1 szt jajko lub łyżka siemienia lnianego namoczonego w ciepłej wodzie Porcje: Sposób przygotowania Ziemniaki i…

Read More Read More

Kipi kasza, kipi groch

Kipi kasza, kipi groch

Szybkie i smaczne jednogarnkowe danie. Cieszy nie tylko smakiem, ale kolorami, których brakuje w jesienne i zimowe dni. Kasza z warzywami Drukuj przepis DanieDanie główne Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Kasza z warzywami Drukuj przepis DanieDanie główne Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Składniki 100 g kasza bulgur ugotowana 100 g pieczarki 3 szt papryka każda w innym kolorze 2 szt seler łodygi 150 g kukurydza konserwowa 100 g fasola czerwona może być gotowana lub konserwowa 100 g groszek…

Read More Read More