Browsed by
Danie: Pieczywo

Ciasto jogurtowo-bananowe

Ciasto jogurtowo-bananowe

To już trzecia wersja ciasta (chlebka) bananowego. Był już bezglutenowy Chleb bananowo-pekanowy i Ciasto bananowe. Tym razem do ciasta dodałam jogurt, przez co jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności!   Ciasto jogurtowo-bananowe Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Ciasto jogurtowo-bananowe Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki 2 szt banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150…

Read More Read More

Cieciorkowy chleb

Cieciorkowy chleb

Chleb powstał z przepisu, który znalazłam w październikowym numerze magazynu „Pyszne”. Ciasto robione zupełnie inaczej, niż tradycyjny chleb. Powstała masa nie jest gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru  – sprawdzałam :D Cieciorkowy chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu Cieciorkowy chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu Składniki 375 ml ciepła…

Read More Read More

Chleb bananowo-pekanowy

Chleb bananowo-pekanowy

Dla mnie chleb, choć słodycz bananów czyni z niego pyszne ciasto. Dodatek orzechów pekan sprawia, że ciasto jest pełne witamin i niepowtarzalnego smaku. Mąka ryżowa sprawdziła się rewelacyjnie, czyniąc chleb (dodatkowo) bezglutenowym. Chleb bananowo-pekanowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Śniadaniowo KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 16 Porcje 16 Chleb bananowo-pekanowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Śniadaniowo KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 3 szt banan 2 szt jajko 50 g…

Read More Read More

Maślane ciasto z suszonymi pomidorami

Maślane ciasto z suszonymi pomidorami

Zupełnym przypadkiem wyszło mi to cudo. Gdy robiłam rwany chlebek zostało mi masło z pomidorami. Dodałam do niego wody, mąki i wyszło pyszne ciasto-chleb. Maślane ciasto z suszonymi pomidorami Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 18 Porcje 18 Maślane ciasto z suszonymi pomidorami Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 18 Porcje 18 Składniki 500 g mąka pełnoziarnista 200 ml woda lub mleko 100 g masło 20 g suszone pomidory 10 g bazylia 5 g drożdże instant Porcje: Sposób przygotowania Pomidory i bazylię szatkujemy. Wszystkie składniki…

Read More Read More

Chlebek truskawkowy

Chlebek truskawkowy

Pyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa, wyjdzie wyśmienite słodkie ciasto. Do ciasta używamy żółtek. Białka, aby nic się nie zmarnowało, możecie upiec bezę.   Chlebek truskawkowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Chlebek truskawkowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki 500 g mąka orkiszowa 7 g drożdże instant 15…

Read More Read More

Czosnkowe ślimaczki

Czosnkowe ślimaczki

Ślimaczki z ciasta drożdżowego pełne aromatycznego czosnku i pietruszki sprawdzą się w roli bułki śniadaniowej lub na kolację. Samodzielnie lub z dodatkami. Są miękkie, chrupiące i smakują wyśmienicie. Czosnkowe ślimaczki Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 14 Porcje 14 Czosnkowe ślimaczki Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 14 Porcje 14 Składniki CIasto 480 g mąka orkiszowa 200 ml mleko 80 g masło 2 szt jajko 1 łyżeczka sól 7 g drożdże instant Nadzienie 100 g ser feta 3 ząbek czosnek 1/2 pęczek natka pietruszki…

Read More Read More

Zielony chlebek

Zielony chlebek

Pomysł zaczerpnięty z magazynu Slowly Veggie. W mojej wersji to bezglutenowy chlebek z zielonymi warzywami. Tak naprawdę to, jakich warzyw użyjecie zależy tylko od Waszej wyobraźni… i stanu lodówki ;) Ja wybrałam zielony groszek, szczypiorek, szparagi i kiełki brokułu. Można użyć różyczek brokułu, jednak należy pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie „wyższe” ;) Zielony chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu, Wege Zielony chleb…

Read More Read More