Browsed by
Danie: Słodkie przekąski

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Podstawą tego lekkiego deseru był przepis na babeczki kawowe z orzechami. Zapowiadały się smakowicie, jednak nie jestem za tym, by dzieciom podawać kawę, a maślany krem wydawał się zbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata. Borówkowe babeczki z kremem mascarpone Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Borówkowe babeczki z…

Read More Read More

Waniliowe oponki z ricottą

Waniliowe oponki z ricottą

Pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Oszukane oponki :) Kółeczka po oponkach usmażyłam na oleju kokosowym, otrzymując mini pączki. Idealne na przekąskę przed tłustym czwartkiem ;) Muszę przyznać, że oszukane, to nie to samo, co prawdziwie „taplane” w oleju. Jeśli więc tłuszcz Wam niestraszny, to śmiało – smażcie!   Waniliowe oponki z ricottą Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 18 Porcje 18 Waniliowe oponki z ricottą Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 18 Porcje 18 Składniki 300 g mąka orkiszowa…

Read More Read More

Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym

Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym

Obłędne zapachy opanowały moją kuchnię. Zapach drożdży i wanilii sprawił, że ślinianki się rozszalały, zmysły oszalały i każdy skłonny był pochłonąć bułeczki prosto z piekarnika. Jakimś cudem udało się zapanować nad szaleństwem. Użyłam mieszanki mąki orkiszowej i ryżowej. Można użyć dowolnej mąki, pamiętając jednak, że im więcej glutenu, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym…

Read More Read More

Friandy malinowe

Friandy malinowe

Puszyste, lekkie, delikatne. Migdałowo-kokosowe. Friandy malinowe.   Friandy malinowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Friandy malinowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Składniki 100 g mąka migdałowa 75 g mąka orkiszowa 6 szt białka jaja 180 g erytrol lub inne słodziwo 150 g olej kokosowy lub masło klarowane 24-36 szt maliny Porcje: sztuk Sposób przygotowania Mąki mieszamy z erytrolem. Dodajemy zbełtane białka jaja, a następnie olej kokosowy….

Read More Read More

Jagodowe baby

Jagodowe baby

Babeczki jagodowe. Klasyczne muffinki z jagodami. Pyszne, miękkie i soczyste. Idealne na przekąskę i deser. U mnie pełniły rolę Halloweenowej przekąski dla dzieci i dorosłych ;) Zamiast jagód można wykorzystać inne owoce. Mogą być świeże lub mrożone, albo wekowane. Ważne, by były dobrze odsączone. Jagodowe baby Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Jagodowe baby Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Składniki 2 szklanka mąka 1 łyżeczka proszek do pieczenia 50…

Read More Read More

Babeczki mocno owocowe

Babeczki mocno owocowe

Jeden wielki eksperyment zakończył się sukcesem. Babeczki są pyszne, mocno owocowe, soczyste i pełne smaku i aromatu truskawek. Najlepiej smakują jeszcze delikatnie ciepłe, ale z powodzeniem zachowują świeżość przez 2-3 dni. Babeczki mocno owocowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości, Wege Porcje 16 Porcje 16 Babeczki mocno owocowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości, Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 325 g mąka orkiszowa 2 szt banan mały, ok. 100 g sztuka 1 szklanka truskawki zmiksowane 1 szklanka mleko może…

Read More Read More

Ciasto z sezonowymi owocami

Ciasto z sezonowymi owocami

Pyszne, delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. W majową niedzielę były truskawki i rabarbar. Mogą być śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie.   Ciasto z sezonowymi owocami Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Ciasto z sezonowymi owocami Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 50 g erytrol lub inne…

Read More Read More

Chlebek truskawkowy

Chlebek truskawkowy

Pyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa, wyjdzie wyśmienite słodkie ciasto. Do ciasta używamy żółtek. Białka, aby nic się nie zmarnowało, możecie upiec bezę.   Chlebek truskawkowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Chlebek truskawkowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki 500 g mąka orkiszowa 7 g drożdże instant 15…

Read More Read More

Kulki mocy

Kulki mocy

Były kulki przyjemności, były kulki szczęścia i kulki radości. W końcu trafiły się i kulki mocy. Moc z orzechów nerkowca i daktyli. Orzechy nerkowca są miękkie i lekko słodkie. Dodając do nich słodkie daktyle mamy moc słodyczy. Dosłownie i w przenośni. Kulki są idealną przekąską po treningu, dostarczając cukier pomagają uzupełnić glikogen w mięśniach. Orzechy nerkowca są jednymi z mniej kalorycznych orzechów i zawierają dużo białka. Mają też najwięcej ze wszystkich orzechów: magnezu, fosforu, cynku i żelaza. `Daktyle działają podobnie do aspiryny, ponieważ zawierają naturalne salicylany, czyli…

Read More Read More

Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami

Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami

Upieczone całkowitym przypadkiem. Miały być ciasteczka Wioli ale zmieniłam proporcje i trochę składników i wyszło coś innego, choć równie smacznego :)   Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 150 g kasza jaglana 150 g masło 200 g mąka ryżowa 50 g mąka kokosowa 2 łyżeczki soda oczyszczona sok z połowy cytryny 2 szt jajko…

Read More Read More

Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem

Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem

Pyszna tarta z jaglanym kremem. Nie wymaga pieczenia, a jedynie cierpliwości w oczekiwaniu na schłodzenie. Dodatek cytryny i rabarbaru sprawia, że jej smak jest wyjątkowo rześki i soczysty. Nadzienie idealnie przełamuje słodycz daktyli użytych do wykonania spodu. Można ją podać zarówno na deser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii. Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień.   Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości,…

Read More Read More

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Pełne aromatu. Smaczne, miękkie, soczyste. Ciasto bananowe na deser lub zamiast tradycyjnego pieczywa. Lekko słodkie, z orzechami. Pyszna przekąska.   Ciasto bananowe Drukuj przepis DanieCiasto, Przekąski, Słodkie przekąski, Śniadaniowo KuchniaSłodkości Ciasto bananowe Drukuj przepis DanieCiasto, Przekąski, Słodkie przekąski, Śniadaniowo KuchniaSłodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany dojrzałe 2 żółtko jaja 50 g masło roztopione Porcje: Sposób…

Read More Read More