Browsed by
Danie: Śniadaniowo

Pyszne placki z kefiru i mąki ryżowej

Pyszne placki z kefiru i mąki ryżowej

Placki lekkie, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Można podawać na słodko i słono. Polecam z masłem orzechowym i owocami – smakuje wybornie i syci na dłużej.   Pyszne placki z kefiru i mąki ryżowej Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 4 Porcje 4 Pyszne placki z kefiru i mąki ryżowej Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 4 Porcje 4 Składniki 800 g kefir 300 g mąka ryżowa 2 szt jajko 1 łyżka kakao opcjonalnie Porcje: Sposób przygotowania Kefir…

Read More Read More

Gofry

Gofry

Pieczone w piekarniku lub przygotowywane w gofrownicy. Gofry <3 smak wakacji na wyciągnięcie ręki :) Moje upiekłam w piekarniku, w specjalnej silikonowej formie do gofrów. Nie są tak chrupkie, jak z gofrownicy, ale wyjątkowo puszyste. Gofry Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Gofry Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Składniki 2 szklanka mąka 2 szklanka mleko może być roślinne 2 szt jajko 1/2 łyżeczki stewia intensywność 1:10 Porcje: Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników miksujemy na gładko…

Read More Read More

Chleb bananowo-pekanowy

Chleb bananowo-pekanowy

Dla mnie chleb, choć słodycz bananów czyni z niego pyszne ciasto. Dodatek orzechów pekan sprawia, że ciasto jest pełne witamin i niepowtarzalnego smaku. Mąka ryżowa sprawdziła się rewelacyjnie, czyniąc chleb (dodatkowo) bezglutenowym. Chleb bananowo-pekanowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Śniadaniowo KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 16 Porcje 16 Chleb bananowo-pekanowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Śniadaniowo KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 3 szt banan 2 szt jajko 50 g…

Read More Read More

Żytnie placki z jagodami

Żytnie placki z jagodami

Wyjątkowo zamiast maślanki użyłam kefiru. Obawiałam się wykorzystania pełnoziarnistej mąki żytniej, która jest ciężka, a placki powinny być lekkie i puszyste. Zupełnie niepotrzebnie. Nie wyszły ciężkie, choć smażyć musiałam dłużej, ale na mniejszym ogniu. Żytnie placki z jagodami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Żytnie placki z jagodami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Składniki 1,5 szklanka mąka żytnia razowa 400 g kefir 1 szt jajko 1 szklanka jagody świeże, rozmrożone lub ze słoika – odcedzone olej kokosowy do smażenia miód do polania Porcje:…

Read More Read More

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Pełne aromatu. Smaczne, miękkie, soczyste. Ciasto bananowe na deser lub zamiast tradycyjnego pieczywa. Lekko słodkie, z orzechami. Pyszna przekąska.   Ciasto bananowe Drukuj przepis DanieCiasto, Przekąski, Słodkie przekąski, Śniadaniowo KuchniaSłodkości Ciasto bananowe Drukuj przepis DanieCiasto, Przekąski, Słodkie przekąski, Śniadaniowo KuchniaSłodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany dojrzałe 2 żółtko jaja 50 g masło roztopione Porcje: Sposób…

Read More Read More

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

Szybkie w przygotowaniu. Puszyste, pełne soczystych jabłek. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację. Z dodatkiem słodkiej konfitury z powodzeniem zastąpią deser. Racuszki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa, choć wtedy smażone na smalcu miały jednak trochę inny smak. Racuszki z jabłkami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Porcje 4 Porcje 4 Racuszki z jabłkami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Porcje 4 Porcje 4 Składniki 1 szklanka mąka pełnozia 1 szklanka maślanka 1 szt jajko 3 szt jabłka Porcje: Sposób przygotowania Obrane jabłka kroimy na…

Read More Read More

Scones, szybkie bułeczki

Scones, szybkie bułeczki

Brzmią skomplikowanie, a czas ich przygotowania wraz ze zjedzeniem to tylko pół godziny :) Wyrastają w zależności od rodzaju użytej mąki. Najlepiej rosną na białej mące pszennej, mniej na pełnoziarnistej i bezglutenowej. W zależności od dodatków można je podać na słodko lub słono. Ja użyłam mąki owsianej i kukurydzianej. Do części dodałam ser mozzarella, a część zrobiłam bez dodatków – te zjem z owocami.   Scones, szybkie bułeczki Drukuj przepis DaniePrzekąski, Słodkie przekąski, Śniadaniowo KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 14 bułeczek…

Read More Read More

Placuszki z ricotty

Placuszki z ricotty

Przesmaczne placuszki z ricotty. W smaku bardzo delikatne, puszyste. Proste w wykonaniu. Placuszki z ricotty Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Porcje 16 placuszków Porcje 16 placuszków Placuszki z ricotty Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Porcje 16 placuszków Porcje 16 placuszków Składniki 250 g serek ricotta 125 ml mleko 2 szt jajka 100 g mąka orkiszowa 1 łyżka olej rzepakowy 1 łyżeczka proszek do pieczenia Porcje: placuszków Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W misce łączymy…

Read More Read More

Crumpets, drożdżowe racuchy

Crumpets, drożdżowe racuchy

Jeśli mamy chwilę z rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Drukuj przepis DanieŚniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Crumpets, drożdżowe racuchy Drukuj przepis DanieŚniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 4 g drożdże instant 150 ml mleko…

Read More Read More

Bułeczki kukurydziane

Bułeczki kukurydziane

Bułeczki śniadaniowe. Szybkie i proste w wykonaniu. Można je zrobić na słodko, np. z rodzynkami lub na słono. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe. Bułeczki kukurydziane Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaBez glutenu Porcje 10 Porcje 10 Bułeczki kukurydziane Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaBez glutenu Porcje 10 Porcje 10 Składniki 220 g mąka kukurydziana 150 ml jogurt naturalny 2 jajka 2 łyżeczki proszek do pieczenia lub soda do wyboru 1/2 łyżeczki sól jeśli na słono 2 łyżki rodzynki jeśli na słodko Porcje: Sposób…

Read More Read More