Browsed by
Składnik: drożdże instant

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego, możecie dodać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. Mąka ma za zadanie również związać płyn, który puszczą owoce. Do słodzenia nie używajcie ksylitolu,…

Read More Read More

Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym

Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym

Obłędne zapachy opanowały moją kuchnię. Zapach drożdży i wanilii sprawił, że ślinianki się rozszalały, zmysły oszalały i każdy skłonny był pochłonąć bułeczki prosto z piekarnika. Jakimś cudem udało się zapanować nad szaleństwem. Użyłam mieszanki mąki orkiszowej i ryżowej. Można użyć dowolnej mąki, pamiętając jednak, że im więcej glutenu, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym…

Read More Read More

Migdałowy wieniec z makiem

Migdałowy wieniec z makiem

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka z makiem, więc mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak…

Read More Read More

Cieciorkowy chleb

Cieciorkowy chleb

Chleb powstał z przepisu, który znalazłam w październikowym numerze magazynu „Pyszne”. Ciasto robione zupełnie inaczej, niż tradycyjny chleb. Powstała masa nie jest gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru  – sprawdzałam :D Cieciorkowy chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu Cieciorkowy chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu Składniki 375 ml ciepła…

Read More Read More

Maślane ciasto z suszonymi pomidorami

Maślane ciasto z suszonymi pomidorami

Zupełnym przypadkiem wyszło mi to cudo. Gdy robiłam rwany chlebek zostało mi masło z pomidorami. Dodałam do niego wody, mąki i wyszło pyszne ciasto-chleb. Maślane ciasto z suszonymi pomidorami Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 18 Porcje 18 Maślane ciasto z suszonymi pomidorami Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 18 Porcje 18 Składniki 500 g mąka pełnoziarnista 200 ml woda lub mleko 100 g masło 20 g suszone pomidory 10 g bazylia 5 g drożdże instant Porcje: Sposób przygotowania Pomidory i bazylię szatkujemy. Wszystkie składniki…

Read More Read More

Chlebek truskawkowy

Chlebek truskawkowy

Pyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa, wyjdzie wyśmienite słodkie ciasto. Do ciasta używamy żółtek. Białka, aby nic się nie zmarnowało, możecie upiec bezę.   Chlebek truskawkowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Chlebek truskawkowy Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki 500 g mąka orkiszowa 7 g drożdże instant 15…

Read More Read More

Czosnkowe ślimaczki

Czosnkowe ślimaczki

Ślimaczki z ciasta drożdżowego pełne aromatycznego czosnku i pietruszki sprawdzą się w roli bułki śniadaniowej lub na kolację. Samodzielnie lub z dodatkami. Są miękkie, chrupiące i smakują wyśmienicie. Czosnkowe ślimaczki Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 14 Porcje 14 Czosnkowe ślimaczki Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 14 Porcje 14 Składniki CIasto 480 g mąka orkiszowa 200 ml mleko 80 g masło 2 szt jajko 1 łyżeczka sól 7 g drożdże instant Nadzienie 100 g ser feta 3 ząbek czosnek 1/2 pęczek natka pietruszki…

Read More Read More

Crumpets, drożdżowe racuchy

Crumpets, drożdżowe racuchy

Jeśli mamy chwilę z rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Drukuj przepis DanieŚniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Crumpets, drożdżowe racuchy Drukuj przepis DanieŚniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 4 g drożdże instant 150 ml mleko…

Read More Read More

Placek drożdżowy z wiśniami

Placek drożdżowy z wiśniami

Zwykły placek drożdżowy z owocami. Miękki, puszysty, pełnoziarnisty. Placek drożdżowy z wiśniami Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 24 kawałki Porcje 24 kawałki Placek drożdżowy z wiśniami Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 24 kawałki Porcje 24 kawałki Składniki 500 g mąka pełnoziarnista dowolna 7 g drożdże instant 6 żółtek jaja 100 g masło o obniżonej zawartości tłuszczu 300 ml mleko 100 g wiśnie 5 łyżek erytrol lub inne słodziwo Porcje: kawałki Sposób przygotowania W misce mieszamy ze sobą wszystkie…

Read More Read More