Browsed by
Składnik: jabłka

Drożdżowy placek z jabłkami

Drożdżowy placek z jabłkami

Dawno nie piekłam drożdżowego ciasta. Wczoraj nadarzyła się okazja na upieczenie ciasta „na wynos”, to szkoda było nie skorzystać. Placek smakował, więc z czystym sumieniem mogę się nim z Wami podzielić. Jeśli używacie słodzików zamiast cukru pamiętajcie, aby nie używać ksylitolu, który zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami – wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Drukuj…

Read More Read More

Ciasto przekładane owocami

Ciasto przekładane owocami

Dziś jabłkami, ale sprawdzą się każde owoce, które nie puszczają zbyt wiele soku. A i te, które puszczają można wcześniej podgrzać w rondelku, a gdy puszczą sok – odcedzić. Sok można dodać jogurtu i zmrozić przez 2 godziny. Wyjdą pyszne lody, w sam raz do ciepłego ciasta. Samo ciasto było eksperymentem. Miały być ciasteczka, ale pomyliłam proporcje i dodałam więcej maślanki. Mogłam dołożyć mąki, ale zaryzykowałam i wyszło przepyszne. Ciasteczka będą następnym razem ;) Ciasto przekładane owocami Drukuj przepis Porcje…

Read More Read More

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

Szybkie w przygotowaniu. Puszyste, pełne soczystych jabłek. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację. Z dodatkiem słodkiej konfitury z powodzeniem zastąpią deser. Racuszki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa, choć wtedy smażone na smalcu miały jednak trochę inny smak. Racuszki z jabłkami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Porcje 4 Porcje 4 Racuszki z jabłkami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Porcje 4 Porcje 4 Składniki 1 szklanka mąka pełnozia 1 szklanka maślanka 1 szt jajko 3 szt jabłka Porcje: Sposób przygotowania Obrane jabłka kroimy na…

Read More Read More

Sypana szarlotka

Sypana szarlotka

Ciasto idealne. Przede wszystkim soczyste i pełne aromatu. Do tego zdrowe, bo praktycznie z samych jabłek. Ponieważ z samych jabłek – bez dodatku cukru i innego słodziwa. Dla niektórych dodatkowym atutem jest fakt, że to ciasto nie może się nie udać :)   Sypana szarlotka Drukuj przepis KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 10 Porcje 10 Sypana szarlotka Drukuj przepis KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 10 Porcje 10 Składniki 2 kg jabłka 1/2 szklanki mąka orkiszowa lub kokosowa 1/2 szklanki kaszka…

Read More Read More