Browsed by
Składnik: jabłka

Drożdżowy placek z jabłkami

Drożdżowy placek z jabłkami

Dawno nie piekłam drożdżowego ciasta. Wczoraj nadarzyła się okazja na upieczenie ciasta „na wynos”, to szkoda było nie skorzystać. Placek smakował, więc z czystym sumieniem mogę się nim z Wami podzielić. Jeśli używacie słodzików zamiast cukru pamiętajcie, aby nie używać ksylitolu, który zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami – wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Drukuj…

Read More Read More

Dyniowe babeczki z jabłkiem

Dyniowe babeczki z jabłkiem

Proste dyniowe babeczki. Smakują wyśmienicie. Zyskują wiele, jeśli dodamy do nich kawałki gorzkiej czekolady – jeśli ktoś w takiej gustuje. Mi osobiście smakują obie wersje, jednak czekolada, nawet gorzka czyni je słodszymi. Jak kto woli. Zawsze można podzielić masę i wykonać obie wersje :) Gwarantuję, że obie będą doskonałe w smaku, delikatne, miękkie, soczyste i pełne aromatu.   Dynioe babeczki Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Dynioe babeczki Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie…

Read More Read More

Ciasto przekładane owocami

Ciasto przekładane owocami

Dziś jabłkami, ale sprawdzą się każde owoce, które nie puszczają zbyt wiele soku. A i te, które puszczają można wcześniej podgrzać w rondelku, a gdy puszczą sok – odcedzić. Sok można dodać jogurtu i zmrozić przez 2 godziny. Wyjdą pyszne lody, w sam raz do ciepłego ciasta. Samo ciasto było eksperymentem. Miały być ciasteczka, ale pomyliłam proporcje i dodałam więcej maślanki. Mogłam dołożyć mąki, ale zaryzykowałam i wyszło przepyszne. Ciasteczka będą następnym razem ;) Ciasto przekładane owocami Drukuj przepis Porcje…

Read More Read More

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

Szybkie w przygotowaniu. Puszyste, pełne soczystych jabłek. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację. Z dodatkiem słodkiej konfitury z powodzeniem zastąpią deser. Racuszki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa, choć wtedy smażone na smalcu miały jednak trochę inny smak. Racuszki z jabłkami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Porcje 4 Porcje 4 Racuszki z jabłkami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Porcje 4 Porcje 4 Składniki 1 szklanka mąka pełnozia 1 szklanka maślanka 1 szt jajko 3 szt jabłka Porcje: Sposób przygotowania Obrane jabłka kroimy na…

Read More Read More

Sypana szarlotka

Sypana szarlotka

Ciasto idealne. Przede wszystkim soczyste i pełne aromatu. Do tego zdrowe, bo praktycznie z samych jabłek. Ponieważ z samych jabłek – bez dodatku cukru i innego słodziwa. Dla niektórych dodatkowym atutem jest fakt, że to ciasto nie może się nie udać :)   Sypana szarlotka Drukuj przepis KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 10 Porcje 10 Sypana szarlotka Drukuj przepis KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 10 Porcje 10 Składniki 2 kg jabłka 1/2 szklanki mąka orkiszowa lub kokosowa 1/2 szklanki kaszka…

Read More Read More