Browsed by
Składnik: ksylitol

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Nie do końca dietetycznie, ale przecież nie od tego są ciasta. Ciasta są od sprawiania przyjemności. A to niewątpliwie przyjemność jedzenia daje ogromną. To jego wykonania można użyć dowolnych owoców. Idealne ciasto sezonowe. Jeśli zamienicie rabarbar na słodsze owoce, to dodajcie mniej cukru. Wersja bez glutenu również wyjdzie, więc śmiało możecie przygotować to ciasto z ulubionej mąki. Dobrze sprawdzi się miks 1:1 mąki kukurydzianej i ryżowej. Z białek, które zostaną po oddzieleniu żółtek wyjdzie pyszna beza. Można też ubite na…

Read More Read More

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Podstawą tego lekkiego deseru był przepis na babeczki kawowe z orzechami. Zapowiadały się smakowicie, jednak nie jestem za tym, by dzieciom podawać kawę, a maślany krem wydawał się zbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata. Borówkowe babeczki z kremem mascarpone Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Borówkowe babeczki z…

Read More Read More

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Gdy za oknem deszcz, a córka ładnie prosi, to nie sposób odmówić.  Ciasteczka, które można ozdabiać, bo kolorowe jednorożce czekają, aby nimi ozdobić ciasteczka. Ostatecznie ciasteczka zniknęły szybciej, niż doczekały się jednorożców. Będzie jeszcze czas… ;) Ciasto półkruche, nie wymaga wcześniejszego chłodzenia, więc ciasteczka robią się równie szybko, jak znikają. Szybkie ciasteczka śmietankowe Drukuj przepis KuchniaSłodkości Szybkie ciasteczka śmietankowe Drukuj przepis KuchniaSłodkości Składniki 375 g mąka orkiszowa 125 g masło 100 g ksylitol lub inne słodziwo 1/2 szklanka śmietana 12%…

Read More Read More

Ucieraniec orzechowy z truskawkami

Ucieraniec orzechowy z truskawkami

Zwykłe, proste ciasto ucierane. W mojej wersji bezglutenowe – 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :) Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Ucieraniec orzechowy z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 250 g mąka 120 g ksylitol lub inne słodziwo…

Read More Read More