Browsed by
Składnik: mąka

Śliwka w gorzkiej czekoladzie

Śliwka w gorzkiej czekoladzie

Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego. I na chandrę w pochmurny, mokry dzień. Wilgotne, cudowne, pachnące czekoladą ciasto ze śliwkami. Śliwka w gorzkiej czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Śliwka w gorzkiej czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki 700 g śliwki 150 g masło 100 g erytrol lub inne słodziwo 300 g mąka 4 szt jajko 100 g gorzka czekolada 1 łyżeczka proszek do pieczenia czubata 2 garść orzechy włoskie Porcje: Sposób przygotowania Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. Śliwki drylujemy i kroimy…

Read More Read More

Ucieraniec orzechowy z truskawkami

Ucieraniec orzechowy z truskawkami

Zwykłe, proste ciasto ucierane. W mojej wersji bezglutenowe – 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :) Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Ucieraniec orzechowy z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 250 g mąka 120 g ksylitol lub inne słodziwo…

Read More Read More

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się w nerkach w postaci kamieni. Pieczony rabarbar  zawiera apontygeninę, polifenol zmniejszający tempo podziału komórek nowotworowych. Zawiera także rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Będzie więc idealnym dodatkiem w diecie…

Read More Read More

Wiśnia w czekoladzie

Wiśnia w czekoladzie

Ciasto „do góry nogami”. Pomysł zaczerpnięty z majowego numeru „Moje Gotowanie”. W mojej wersji bez glutenu i cukru. No, cukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta. Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Wiśnia w czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki Wiśniowy spód 1 szklanka wiśnie mrożone 2 łyżka mąka…

Read More Read More

Ciasto waniliowo-kakaowe

Ciasto waniliowo-kakaowe

Wilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego!   Ciasto waniliowo-kakaowe Drukuj przepis Porcje 24 Porcje 24 Ciasto waniliowo-kakaowe Drukuj przepis Porcje 24 Porcje 24 Składniki 270 g mąka 2 łyżeczka proszek do pieczenia 120 g masło 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja wanilii 4 szt jajka 150 ml mleko 50 g kakao 75 ml woda gorąca Porcje: Sposób przygotowania Proszek mieszamy z…

Read More Read More

Jagodowe baby

Jagodowe baby

Babeczki jagodowe. Klasyczne muffinki z jagodami. Pyszne, miękkie i soczyste. Idealne na przekąskę i deser. U mnie pełniły rolę Halloweenowej przekąski dla dzieci i dorosłych ;) Zamiast jagód można wykorzystać inne owoce. Mogą być świeże lub mrożone, albo wekowane. Ważne, by były dobrze odsączone. Jagodowe baby Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Jagodowe baby Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Składniki 2 szklanka mąka 1 łyżeczka proszek do pieczenia 50…

Read More Read More

Gofry

Gofry

Pieczone w piekarniku lub przygotowywane w gofrownicy. Gofry <3 smak wakacji na wyciągnięcie ręki :) Moje upiekłam w piekarniku, w specjalnej silikonowej formie do gofrów. Nie są tak chrupkie, jak z gofrownicy, ale wyjątkowo puszyste. Gofry Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Gofry Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Składniki 2 szklanka mąka 2 szklanka mleko może być roślinne 2 szt jajko 1/2 łyżeczki stewia intensywność 1:10 Porcje: Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników miksujemy na gładko…

Read More Read More

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto z maślanki. Ja użyłam śliwek, ale można z powodzeniem użyć innych owoców. Ciasto sprawdzi się także do wykonania babeczek.   Maślankowe ciasto ze śliwkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 16 Porcje 16 Maślankowe ciasto ze śliwkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy 2 szt jajko 250 g erytrol lub inne słodziwo Porcje: Sposób przygotowania Wszystkie składniki poza owocami mieszamy na gładką masę….

Read More Read More

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Tarta truskawkowa Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki Ciasto 200 g mąka 100 g masło 2 łyżka erytrol lub inne słodziwo Nadzienie 150 g serek homogenizowany typu Bieluch 300 g truskawki 2 listek żelatyna 2 łyżka miód lub inne słodziwo Porcje: Sposób przygotowania Ciasto Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy spód i boki formy do tatry lub niskiej formy o średnicy ok. 20-25 cm. Ciasto pieczemy…

Read More Read More

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki Spód 300 g mąka 150 g masło klarowane 1 szt jajko 50 g erytrol lub inne słodziwo Nadzienie 1,25 kg twaróg chudy 4 szt jajko 6 łyżka mąka ryżowa łyżka czubata 6-7 szt brzoskwinia 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka miód 1 szklanka mleko 1…

Read More Read More

Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

Praktycznie wszystkie dostępne na rynku „mleczne kanapki” mają podobny skład. Trochę mleka (w proszku), jajka (w proszku), olej palmowy, cukier (lub, co gorsze – syrop kukurydziany), kakao, mąka. Gdyby na tym skład się skończył, byłoby całkiem dobrze, jak na produkt wysokoprzetworzony. Ale się tu nie kończy. Do tego dorzucić trzeba substancje spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, węglan amonu), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) i aromaty, kwas askorbinowy, raczej jako konserwanty, niż witamina C. Taka kanapka w 100 g ma…

Read More Read More

Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto

Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto

Miękkie, delikatne, wyśmienite na ciepło i na zimno. Można pominąć szynkę i zrobić je w papilotkach lub foremkach. Sprawdzą się jako przystawka, przekąska, podwieczorek. Na śniadanie i kolację. Zamiast bułeczki. Jedna babeczka ma 120 kcal.   Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Drukuj przepis DaniePrzekąski Porcje 12 Porcje 12 Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Drukuj przepis DaniePrzekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250…

Read More Read More