Browsed by
Składnik: mąka gryczana

Puszysty biszkopt gryczany

Puszysty biszkopt gryczany

Delikatny i puszysty. Z delikatną nutą pomarańczy. Szybki biszkopt gryczany. Można podawać z konfiturą lub słodkim jogurtem – jogurtem wymieszanym z konfiturą lub miodem i sokiem z cytryny.   Puszysty biszkopt gryczany Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 porcji Porcje 12 porcji Puszysty biszkopt gryczany Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 porcji Porcje 12 porcji Składniki 3 łyżki erytrol lub inne słodziwo 3 łyżki mąka gryczana czubate 4 szt jajko 1 łyżeczka esencja pomarańczowa lub łyżka…

Read More Read More

Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą

Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą

Leniwe kotlety mielone. Leniwe, bo pieczone. A i zamieszanie ciasta zajmuje tylko chwilę. Dodatek wędzonej papryki i mielonych ziaren kolendry sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Lekko pikantne, ale nie ostre. Idealne. Podane z jogurtem lub surówką będą smakowały i na obiad i na kolację. Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną.   Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Drukuj przepis KuchniaBez glutenu Porcje 12 placków Porcje 12 placków Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Drukuj przepis KuchniaBez…

Read More Read More

Zielony placek a’la pizza

Zielony placek a’la pizza

Ni to tarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć, np. folią aluminiową, aby mięso nie wyschło. Zielony placek a’la pizza Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaBez glutenu…

Read More Read More

Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą

Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą

Dawno już piekłam babeczki szpinakowe. Dziś upiekłam je w zupełnie innym niż zwykle wydaniu. Jogurtowym. Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą Drukuj przepis Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą Drukuj przepis Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Składniki 250 g jogurt naturalny 200 g mąka gryczana lub inna 100 g marchewka jedna średniej wielkości 60 g ser typu feta 50 g szpinak 3 brykiety mrożone 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka soda oczyszczona 1/2…

Read More Read More

Kluski brokułowe

Kluski brokułowe

ZWYKŁE KLUSKI ZIEMNIACZANE W ZIELONYM, ZDROWYM WYDANIU. DOPEŁNIONE BROKUŁEM I SZPINAKIEM. W WERSJI WEGAŃSKIEJ MOŻEMY NIE DODAWAĆ JAJKA LUB DODAĆ NAMOCZONE SIEMIĘ LNIANE. Kluski brokułowe Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaBez glutenu Porcje 5 Porcje 5 Kluski brokułowe Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaBez glutenu Porcje 5 Porcje 5 Składniki 200 g ziemniaki 200 g brokuł 100 g mąka gryczana 1 garść szpinak 1 ząbek czosnek 1 szt jajko lub łyżka siemienia lnianego namoczonego w ciepłej wodzie Porcje: Sposób przygotowania Ziemniaki i…

Read More Read More

Zapiekanka ziemniaczana, czy ziemniaczane ciasto?

Zapiekanka ziemniaczana, czy ziemniaczane ciasto?

Ile/ilu z Was pomyślało choć raz, że ziemniaki tuczą? Nic bardziej mylnego. Tuczą kalorie, których nie spalamy. Nie bójmy się ziemniaków. Ziemniaki są fajne ;)

Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

Alternatywa dla placków ziemniaczanych w wersji bezglutenowej. Mąka gryczana nadaje specyficzny, lekko orzechowy smak. Lubię dodawać ją do placków i naleśników przygotowywanych na słono. Ma dość charakterystyczny smak i zapach, przez co potrawy nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Placki z cukinii i marchewki Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaBez glutenu Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Placki z cukinii i marchewki Drukuj przepis DanieDanie główne KuchniaBez glutenu Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Składniki 400 g cukinia jedna średniej wielkości 100…

Read More Read More