Browsed by
Składnik: mąka kukurydziana

Śliwkowy placek z bezą

Śliwkowy placek z bezą

Przepis zaczerpnięty z przepisów mistrza Pawła Małeckiego. W mojej wersji bez cukru, na mące orkiszowej i kukurydzianej. Pierwszy raz robiłam ciasto z bezą i jeszcze trochę pracy przede mną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek!   Śliwkowy placek z bezą Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Śliwkowy placek z bezą Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12…

Read More Read More

Babeczki proteinowe

Babeczki proteinowe

Bez glutenu, za to z białkiem. Idealna przekąska po treningu, albo bez żadnej okazji. Przygotowanie babeczek zajmuje chwilę i trochę dłuższą oczekiwania, aż się upieką :) Jedna babeczka ma niespełna 100 kcal, ok. 7 g białka, 13 g węglowodanów i 2 g tłuszczu, jeśli użyjecie jogurtu odtłuszczonego. Zamiast odżywki białkowej możecie dosypać innej mąki, jednak wtedy zawartość białka będzie mniejsza, na korzyć węglowodanów. Ja użyłam odżywki o smaku waniliowym i nie dodawałam już słodziwa. Sprawdźcie ciasto przed pieczeniem, ponieważ słodycz zależy…

Read More Read More

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Podstawą tego lekkiego deseru był przepis na babeczki kawowe z orzechami. Zapowiadały się smakowicie, jednak nie jestem za tym, by dzieciom podawać kawę, a maślany krem wydawał się zbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata. Borówkowe babeczki z kremem mascarpone Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Borówkowe babeczki z…

Read More Read More

Marchewkowa kokosanka

Marchewkowa kokosanka

Kolejne ciasto warzywne i kolejne marchewkowe. Pamiętacie Warzywne ciasto kakaowo-kokosowe? Była tam warstwa kokosowej marchewki. Tym razem zrobiłam jedną warstwę, a do ciasta wykorzystałam całą marchewkę, startą na tarce o małych oczkach. Nie użyłam jajek, więc dodając mleko roślinne z powodzeniem mogą je zajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Marchewkowa…

Read More Read More

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

Brownie, zawsze dobre ciasto, którego rzekomo nie da się zepsuć. Ja pamiętam doskonale swoje pierwsze brownie i muszę przyznać, że umiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Wegańskie brownie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy…

Read More Read More

Makowiec selerowo-marchewkowy

Makowiec selerowo-marchewkowy

Tak, wiem. Seler w cieście brzmi conajmniej dziwnie. Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Sztuki Cukierniczej. Tym przepisem dziewczyny skusiły mnie. Dla tego przepisu przyszłam na warsztaty. Oczywiście poznałam też wiele innych, jednak nie stanowiły one dla mnie żadnej egzotyki. Seler naciowy w cieście? O losie! Jak to smakuje? Nooo, smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu Porcje…

Read More Read More

Ciasto dyniowo-cytrynowe

Ciasto dyniowo-cytrynowe

Nie jest tak puszyste, jak klasyczne ciasta. Brak puszystości kompensuje smakiem i aromatem. Pachnie cynamonem, w smaku słodko-kwaśne. Całkiem nowe, wyśmienite doznanie. Mi najbardziej smakuje z dodatkiem powideł śliwkowych. Idealny podwieczorek. Ciasto dyniowo-cytrynowe Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Ciasto dyniowo-cytrynowe Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 500 g dynia 150 g mąka kukurydziana 1 łyżka siemię lniane 100 ml mleko może być roślinne 1,5 łyżeczka soda oczyszczona 1…

Read More Read More

Pomarańczowe ciasto

Pomarańczowe ciasto

Jest przy nim chwila zabawy z pomarańczą, ale poza tym jest łatwe w przygotowaniu. Bardzo aromatyczne, a dodatek mąki i kaszy kukurydzianej sprawia, że ma złoty kolor. Po jego upieczeniu pomarańczowo pachnie cały dom :) Jeśli macie więcej czasu, skórkę pomarańczy można zagotować (ok. 10-15 minut), a następnie pokroić w cienkie nitki i dodać do ciasta. Będzie bardziej aromatyczne i jeszcze bardziej pomarańczowe. Pomarańczowe ciasto Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Pomarańczowe ciasto Drukuj przepis…

Read More Read More

Bezglutenowy placek ze śliwkami

Bezglutenowy placek ze śliwkami

Planowałam zwykły placek z porzeczkami. Ale śliwki kusiły tak bardzo… Potem postanowiłam sprawdzić, jak się placek będzie miał bez glutenu. Ma się bardzo smacznie, choć nie wyrósł tak bardzo, jak z mąki orkiszowej. W smaku niczego mu nie brakuje, w konsystencji, być może, puszystości. Bardziej przypomina półkruche ciasto, niż zwykły placek.   Bezglutenowy placek ze śliwkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Bezglutenowy placek ze śliwkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10…

Read More Read More

Bezglutenowe babeczki z porzeczkami

Bezglutenowe babeczki z porzeczkami

Sezon na porzeczki w pełni. Porzeczki to nie tylko soki i drzemy. To babeczki, lody i jogurty. Lody wykonałam ze 100 ml soku z porzeczek (wyciśniętych w wyciskarce do owoców, ale mogą być też zblendowane porzeczki) i 200 ml jogurtu naturalnego. Słodyczy nadał erytrol. Lody wykonałam w maszynie do lodów, ale można zmrozić porzeczki i jogurt i wtedy zmiksować. Jogurt wystarczy włożyć do lodówki na 2 godziny.   Jogurt to nic innego, jak zmiksowane porzeczki z jogurtem greckim. Trochę płatków…

Read More Read More

Zielony chlebek

Zielony chlebek

Pomysł zaczerpnięty z magazynu Slowly Veggie. W mojej wersji to bezglutenowy chlebek z zielonymi warzywami. Tak naprawdę to, jakich warzyw użyjecie zależy tylko od Waszej wyobraźni… i stanu lodówki ;) Ja wybrałam zielony groszek, szczypiorek, szparagi i kiełki brokułu. Można użyć różyczek brokułu, jednak należy pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie „wyższe” ;) Zielony chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu, Wege Zielony chleb…

Read More Read More