Browsed by
Składnik: mąka orkiszowa

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe wydanie kruszonkowego ciasta. Ciasto dobrze nadziane. Mocno owocowe. Jogurtowe. Nie za słodkie, nie za ciężkie. Idealne do popołudniowej lemoniady. Na upał i chłodny wieczór. Zapraszam, częstujcie się. Jogurtowe ciasto z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Jogurtowe ciasto z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki ciasto 300 g mąka orkiszowa 50 g masło 100 g jogurt naturalny gęsty lub grecki 60 g erytrol lub 100 g ksylitolu 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 szt jajko nadzienie 250 g jogurt naturalny…

Read More Read More

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Gdy za oknem deszcz, a córka ładnie prosi, to nie sposób odmówić.  Ciasteczka, które można ozdabiać, bo kolorowe jednorożce czekają, aby nimi ozdobić ciasteczka. Ostatecznie ciasteczka zniknęły szybciej, niż doczekały się jednorożców. Będzie jeszcze czas… ;) Ciasto półkruche, nie wymaga wcześniejszego chłodzenia, więc ciasteczka robią się równie szybko, jak znikają. Szybkie ciasteczka śmietankowe Drukuj przepis KuchniaSłodkości Szybkie ciasteczka śmietankowe Drukuj przepis KuchniaSłodkości Składniki 375 g mąka orkiszowa 125 g masło 100 g ksylitol lub inne słodziwo 1/2 szklanka śmietana 12%…

Read More Read More

Waniliowe oponki z ricottą

Waniliowe oponki z ricottą

Pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Oszukane oponki :) Kółeczka po oponkach usmażyłam na oleju kokosowym, otrzymując mini pączki. Idealne na przekąskę przed tłustym czwartkiem ;) Muszę przyznać, że oszukane, to nie to samo, co prawdziwie „taplane” w oleju. Jeśli więc tłuszcz Wam niestraszny, to śmiało – smażcie!   Waniliowe oponki z ricottą Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 18 Porcje 18 Waniliowe oponki z ricottą Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 18 Porcje 18 Składniki 300 g mąka orkiszowa…

Read More Read More

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego, możecie dodać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. Mąka ma za zadanie również związać płyn, który puszczą owoce. Do słodzenia nie używajcie ksylitolu,…

Read More Read More

Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym

Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym

Obłędne zapachy opanowały moją kuchnię. Zapach drożdży i wanilii sprawił, że ślinianki się rozszalały, zmysły oszalały i każdy skłonny był pochłonąć bułeczki prosto z piekarnika. Jakimś cudem udało się zapanować nad szaleństwem. Użyłam mieszanki mąki orkiszowej i ryżowej. Można użyć dowolnej mąki, pamiętając jednak, że im więcej glutenu, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym…

Read More Read More

Ciasto jogurtowo-bananowe

Ciasto jogurtowo-bananowe

To już trzecia wersja ciasta (chlebka) bananowego. Był już bezglutenowy Chleb bananowo-pekanowy i Ciasto bananowe. Tym razem do ciasta dodałam jogurt, przez co jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności!   Ciasto jogurtowo-bananowe Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Ciasto jogurtowo-bananowe Drukuj przepis DanieCiasto, Pieczywo KuchniaSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki 2 szt banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150…

Read More Read More

Migdałowy wieniec z makiem

Migdałowy wieniec z makiem

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka z makiem, więc mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak…

Read More Read More

Soczyste ciasto żurawinowe

Soczyste ciasto żurawinowe

Kiedyś znalazłam przepis na żurawinowe ciasto. W oryginale dodaje się suszoną żurawinę. Masa wychodzić dość gęsta i trudno było tę żurawinę dobrze w nią wmieszać. Stwierdziłam, że poczekam na świeże owoce i sprawdzę, jak wtedy będzie smakowało. Tak minął rok, a o przepisie zapomniałam. Przypomniałam sobie patrząc na żurawinę, którą zamroziłam, bo kupiłam w tym roku za dużo. Nie użyłam mrożonki, pobiegłam kupić świeżą. Tak oto jest, soczyste ciasto żurawinowe.   Soczyste ciasto żurawinowe Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Soczyste ciasto…

Read More Read More

Friandy malinowe

Friandy malinowe

Puszyste, lekkie, delikatne. Migdałowo-kokosowe. Friandy malinowe.   Friandy malinowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Friandy malinowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Składniki 100 g mąka migdałowa 75 g mąka orkiszowa 6 szt białka jaja 180 g erytrol lub inne słodziwo 150 g olej kokosowy lub masło klarowane 24-36 szt maliny Porcje: sztuk Sposób przygotowania Mąki mieszamy z erytrolem. Dodajemy zbełtane białka jaja, a następnie olej kokosowy….

Read More Read More

Ciasto przekładane owocami

Ciasto przekładane owocami

Dziś jabłkami, ale sprawdzą się każde owoce, które nie puszczają zbyt wiele soku. A i te, które puszczają można wcześniej podgrzać w rondelku, a gdy puszczą sok – odcedzić. Sok można dodać jogurtu i zmrozić przez 2 godziny. Wyjdą pyszne lody, w sam raz do ciepłego ciasta. Samo ciasto było eksperymentem. Miały być ciasteczka, ale pomyliłam proporcje i dodałam więcej maślanki. Mogłam dołożyć mąki, ale zaryzykowałam i wyszło przepyszne. Ciasteczka będą następnym razem ;) Ciasto przekładane owocami Drukuj przepis Porcje…

Read More Read More

Twarogowe ciasto z owocami

Twarogowe ciasto z owocami

Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Sok, który puszczają owoce podczas pieczenia dodaje ciastu jeszcze więcej owocowego smaku i soczystej wilgoci. Można użyć dowolnych owoców, ja wykorzystałam truskawki i czereśnie.   Twarogowe ciasto z owocami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Twarogowe ciasto z owocami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki 700 g truskawki 300 g czereśnie 50…

Read More Read More

Babeczki mocno owocowe

Babeczki mocno owocowe

Jeden wielki eksperyment zakończył się sukcesem. Babeczki są pyszne, mocno owocowe, soczyste i pełne smaku i aromatu truskawek. Najlepiej smakują jeszcze delikatnie ciepłe, ale z powodzeniem zachowują świeżość przez 2-3 dni. Babeczki mocno owocowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości, Wege Porcje 16 Porcje 16 Babeczki mocno owocowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości, Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 325 g mąka orkiszowa 2 szt banan mały, ok. 100 g sztuka 1 szklanka truskawki zmiksowane 1 szklanka mleko może…

Read More Read More