Browsed by
Składnik: marchewka

Marchewkowo-kokosowe blondie

Marchewkowo-kokosowe blondie

Koleje całkowicie nie dietetyczne ciasto. Chociaż… co to znaczy dietetyczne? ;) Ciasto ma być smaczne. A to jest smaczne, i to jak! Do jego wykonania użyłam wiórek, które zostały mi po wyciskaniu soku z marchewki. To sprawiło, że ciasto pozostaje cudownie wilgotne. Mąka kokosowa i biała czekolada dominują smak ciasta. Marchewkę można pominąć dodając tyle samo dowolnej mąki. Smacznego!   Marchewkowo-kokosowe blondie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Marchewkowo-kokosowe blondie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości…

Read More Read More

Marchewkowa kokosanka

Marchewkowa kokosanka

Kolejne ciasto warzywne i kolejne marchewkowe. Pamiętacie Warzywne ciasto kakaowo-kokosowe? Była tam warstwa kokosowej marchewki. Tym razem zrobiłam jedną warstwę, a do ciasta wykorzystałam całą marchewkę, startą na tarce o małych oczkach. Nie użyłam jajek, więc dodając mleko roślinne z powodzeniem mogą je zajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Marchewkowa…

Read More Read More

Makowiec selerowo-marchewkowy

Makowiec selerowo-marchewkowy

Tak, wiem. Seler w cieście brzmi conajmniej dziwnie. Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Sztuki Cukierniczej. Tym przepisem dziewczyny skusiły mnie. Dla tego przepisu przyszłam na warsztaty. Oczywiście poznałam też wiele innych, jednak nie stanowiły one dla mnie żadnej egzotyki. Seler naciowy w cieście? O losie! Jak to smakuje? Nooo, smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu Porcje…

Read More Read More

Orzechowy pasztet z soczewicy

Orzechowy pasztet z soczewicy

Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta.   Orzechowy pasztet z soczewicy Drukuj przepis DaniePrzekąski KuchniaBez glutenu Orzechowy pasztet z soczewicy Drukuj przepis DaniePrzekąski KuchniaBez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy 5 łyżek oliwa z oliwek 6 łyżek otręby 2 szt jajko 1 łyżeczka majeranek 1 łyżeczka sól…

Read More Read More

Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą

Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą

Dawno już piekłam babeczki szpinakowe. Dziś upiekłam je w zupełnie innym niż zwykle wydaniu. Jogurtowym. Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą Drukuj przepis Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą Drukuj przepis Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Składniki 250 g jogurt naturalny 200 g mąka gryczana lub inna 100 g marchewka jedna średniej wielkości 60 g ser typu feta 50 g szpinak 3 brykiety mrożone 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka soda oczyszczona 1/2…

Read More Read More