Browsed by
Składnik: masło

Śliwkowy placek z bezą

Śliwkowy placek z bezą

Przepis zaczerpnięty z przepisów mistrza Pawła Małeckiego. W mojej wersji bez cukru, na mące orkiszowej i kukurydzianej. Pierwszy raz robiłam ciasto z bezą i jeszcze trochę pracy przede mną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek!   Śliwkowy placek z bezą Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Śliwkowy placek z bezą Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12…

Read More Read More

Śliwka w gorzkiej czekoladzie

Śliwka w gorzkiej czekoladzie

Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego. I na chandrę w pochmurny, mokry dzień. Wilgotne, cudowne, pachnące czekoladą ciasto ze śliwkami. Śliwka w gorzkiej czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Śliwka w gorzkiej czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki 700 g śliwki 150 g masło 100 g erytrol lub inne słodziwo 300 g mąka 4 szt jajko 100 g gorzka czekolada 1 łyżeczka proszek do pieczenia czubata 2 garść orzechy włoskie Porcje: Sposób przygotowania Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. Śliwki drylujemy i kroimy…

Read More Read More

Drożdżowy placek z jabłkami

Drożdżowy placek z jabłkami

Dawno nie piekłam drożdżowego ciasta. Wczoraj nadarzyła się okazja na upieczenie ciasta „na wynos”, to szkoda było nie skorzystać. Placek smakował, więc z czystym sumieniem mogę się nim z Wami podzielić. Jeśli używacie słodzików zamiast cukru pamiętajcie, aby nie używać ksylitolu, który zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami – wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Drukuj…

Read More Read More

Marchewkowo-kokosowe blondie

Marchewkowo-kokosowe blondie

Koleje całkowicie nie dietetyczne ciasto. Chociaż… co to znaczy dietetyczne? ;) Ciasto ma być smaczne. A to jest smaczne, i to jak! Do jego wykonania użyłam wiórek, które zostały mi po wyciskaniu soku z marchewki. To sprawiło, że ciasto pozostaje cudownie wilgotne. Mąka kokosowa i biała czekolada dominują smak ciasta. Marchewkę można pominąć dodając tyle samo dowolnej mąki. Smacznego!   Marchewkowo-kokosowe blondie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Marchewkowo-kokosowe blondie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości…

Read More Read More

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe wydanie kruszonkowego ciasta. Ciasto dobrze nadziane. Mocno owocowe. Jogurtowe. Nie za słodkie, nie za ciężkie. Idealne do popołudniowej lemoniady. Na upał i chłodny wieczór. Zapraszam, częstujcie się. Jogurtowe ciasto z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Jogurtowe ciasto z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki ciasto 300 g mąka orkiszowa 50 g masło 100 g jogurt naturalny gęsty lub grecki 60 g erytrol lub 100 g ksylitolu 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 szt jajko nadzienie 250 g jogurt naturalny…

Read More Read More

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Podstawą tego lekkiego deseru był przepis na babeczki kawowe z orzechami. Zapowiadały się smakowicie, jednak nie jestem za tym, by dzieciom podawać kawę, a maślany krem wydawał się zbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata. Borówkowe babeczki z kremem mascarpone Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Borówkowe babeczki z…

Read More Read More

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Gdy za oknem deszcz, a córka ładnie prosi, to nie sposób odmówić.  Ciasteczka, które można ozdabiać, bo kolorowe jednorożce czekają, aby nimi ozdobić ciasteczka. Ostatecznie ciasteczka zniknęły szybciej, niż doczekały się jednorożców. Będzie jeszcze czas… ;) Ciasto półkruche, nie wymaga wcześniejszego chłodzenia, więc ciasteczka robią się równie szybko, jak znikają. Szybkie ciasteczka śmietankowe Drukuj przepis KuchniaSłodkości Szybkie ciasteczka śmietankowe Drukuj przepis KuchniaSłodkości Składniki 375 g mąka orkiszowa 125 g masło 100 g ksylitol lub inne słodziwo 1/2 szklanka śmietana 12%…

Read More Read More

Ucieraniec orzechowy z truskawkami

Ucieraniec orzechowy z truskawkami

Zwykłe, proste ciasto ucierane. W mojej wersji bezglutenowe – 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :) Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Ucieraniec orzechowy z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 250 g mąka 120 g ksylitol lub inne słodziwo…

Read More Read More

Wiśnia w czekoladzie

Wiśnia w czekoladzie

Ciasto „do góry nogami”. Pomysł zaczerpnięty z majowego numeru „Moje Gotowanie”. W mojej wersji bez glutenu i cukru. No, cukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta. Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Wiśnia w czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki Wiśniowy spód 1 szklanka wiśnie mrożone 2 łyżka mąka…

Read More Read More

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego, możecie dodać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. Mąka ma za zadanie również związać płyn, który puszczą owoce. Do słodzenia nie używajcie ksylitolu,…

Read More Read More

Ciasto waniliowo-kakaowe

Ciasto waniliowo-kakaowe

Wilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego!   Ciasto waniliowo-kakaowe Drukuj przepis Porcje 24 Porcje 24 Ciasto waniliowo-kakaowe Drukuj przepis Porcje 24 Porcje 24 Składniki 270 g mąka 2 łyżeczka proszek do pieczenia 120 g masło 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja wanilii 4 szt jajka 150 ml mleko 50 g kakao 75 ml woda gorąca Porcje: Sposób przygotowania Proszek mieszamy z…

Read More Read More

Migdałowy wieniec z makiem

Migdałowy wieniec z makiem

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka z makiem, więc mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak…

Read More Read More