Browsed by
Składnik: miód

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Pyszne ciasteczka owsiane. Czy ktoś jest w stanie się im oprzeć? Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie pulsacyjnym. Smacznego! Czekoladowe ciasteczka owsiane Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 18 Porcje 18 Czekoladowe ciasteczka owsiane Drukuj przepis…

Read More Read More

Migdałowy wieniec z makiem

Migdałowy wieniec z makiem

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka z makiem, więc mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak…

Read More Read More

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Tarta truskawkowa Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki Ciasto 200 g mąka 100 g masło 2 łyżka erytrol lub inne słodziwo Nadzienie 150 g serek homogenizowany typu Bieluch 300 g truskawki 2 listek żelatyna 2 łyżka miód lub inne słodziwo Porcje: Sposób przygotowania Ciasto Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy spód i boki formy do tatry lub niskiej formy o średnicy ok. 20-25 cm. Ciasto pieczemy…

Read More Read More

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki Spód 300 g mąka 150 g masło klarowane 1 szt jajko 50 g erytrol lub inne słodziwo Nadzienie 1,25 kg twaróg chudy 4 szt jajko 6 łyżka mąka ryżowa łyżka czubata 6-7 szt brzoskwinia 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka miód 1 szklanka mleko 1…

Read More Read More

Żytnie placki z jagodami

Żytnie placki z jagodami

Wyjątkowo zamiast maślanki użyłam kefiru. Obawiałam się wykorzystania pełnoziarnistej mąki żytniej, która jest ciężka, a placki powinny być lekkie i puszyste. Zupełnie niepotrzebnie. Nie wyszły ciężkie, choć smażyć musiałam dłużej, ale na mniejszym ogniu. Żytnie placki z jagodami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Żytnie placki z jagodami Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaSłodkości Składniki 1,5 szklanka mąka żytnia razowa 400 g kefir 1 szt jajko 1 szklanka jagody świeże, rozmrożone lub ze słoika – odcedzone olej kokosowy do smażenia miód do polania Porcje:…

Read More Read More

Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem

Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem

Pyszna tarta z jaglanym kremem. Nie wymaga pieczenia, a jedynie cierpliwości w oczekiwaniu na schłodzenie. Dodatek cytryny i rabarbaru sprawia, że jej smak jest wyjątkowo rześki i soczysty. Nadzienie idealnie przełamuje słodycz daktyli użytych do wykonania spodu. Można ją podać zarówno na deser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii. Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień.   Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości,…

Read More Read More