Browsed by
Składnik: olej kokosowy

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Pyszne ciasteczka owsiane. Czy ktoś jest w stanie się im oprzeć? Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie pulsacyjnym. Smacznego! Czekoladowe ciasteczka owsiane Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 18 Porcje 18 Czekoladowe ciasteczka owsiane Drukuj przepis…

Read More Read More

Kokosanka z malinami

Kokosanka z malinami

Przepis na to ciasto znajdziecie w wydaniu specjalnym miesięcznika Kuchnia, „Z każdej mąki” (1/2017). Zmodyfikowałam listę składników, by pasowała do mojej kuchni ;) Ciasto upiekłam dla wyjątkowej osoby, Patrycji. Patrycja to królowa stepu. Nawet ja, istne antytalencie z totalnym brakiem synchronizacji kończyn górnych i dolnych, latałam nad stepem w rytm muzyki. Lekko nie było, ale zawsze było głośno, wesoło i… polatane. Dziś dowiedziałam się, że ciasto smakowało, więc cieszę się, że choć tak mogłam podziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny….

Read More Read More

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

Brownie, zawsze dobre ciasto, którego rzekomo nie da się zepsuć. Ja pamiętam doskonale swoje pierwsze brownie i muszę przyznać, że umiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Wegańskie brownie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy…

Read More Read More

Makowiec selerowo-marchewkowy

Makowiec selerowo-marchewkowy

Tak, wiem. Seler w cieście brzmi conajmniej dziwnie. Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Sztuki Cukierniczej. Tym przepisem dziewczyny skusiły mnie. Dla tego przepisu przyszłam na warsztaty. Oczywiście poznałam też wiele innych, jednak nie stanowiły one dla mnie żadnej egzotyki. Seler naciowy w cieście? O losie! Jak to smakuje? Nooo, smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu Porcje…

Read More Read More

Przekładaniec czekoladowo-migdałowy

Przekładaniec czekoladowo-migdałowy

Prosty przekładaniec. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, wykwintne w smaku. Po dodaniu korzennych przypraw zamiast olejku migdałowego – rozgrzeje w zimne wieczory.     Przekładaniec czekoladowo-migdałowy Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 10 Porcje 10 Przekładaniec czekoladowo-migdałowy Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki ciasto 225 g mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa 3 łyżka kakao 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja migdałowa 180 ml mleko 180 g olej kokosowy 2 szt jajko…

Read More Read More

Friandy malinowe

Friandy malinowe

Puszyste, lekkie, delikatne. Migdałowo-kokosowe. Friandy malinowe.   Friandy malinowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Friandy malinowe Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Składniki 100 g mąka migdałowa 75 g mąka orkiszowa 6 szt białka jaja 180 g erytrol lub inne słodziwo 150 g olej kokosowy lub masło klarowane 24-36 szt maliny Porcje: sztuk Sposób przygotowania Mąki mieszamy z erytrolem. Dodajemy zbełtane białka jaja, a następnie olej kokosowy….

Read More Read More

Jagodowe baby

Jagodowe baby

Babeczki jagodowe. Klasyczne muffinki z jagodami. Pyszne, miękkie i soczyste. Idealne na przekąskę i deser. U mnie pełniły rolę Halloweenowej przekąski dla dzieci i dorosłych ;) Zamiast jagód można wykorzystać inne owoce. Mogą być świeże lub mrożone, albo wekowane. Ważne, by były dobrze odsączone. Jagodowe baby Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Jagodowe baby Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 12 sztuk Porcje 12 sztuk Składniki 2 szklanka mąka 1 łyżeczka proszek do pieczenia 50…

Read More Read More

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Miał być sernik na zimno i ciasto ze śliwkami. Wyszło, jak wyszło, a wyszło idealnie ;) Sernik z dodatkiem puree z dyni, na kokosowym spodzie. Pyszny! Sernik ze śliwkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Sernik ze śliwkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki masa serowa 825 g twaróg chudy 150 g erytrol 150 g puree z dyni 2 szt jajko 300 g śliwki kokosowy spód 150 g mąka kokosowa 50…

Read More Read More

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto z maślanki. Ja użyłam śliwek, ale można z powodzeniem użyć innych owoców. Ciasto sprawdzi się także do wykonania babeczek.   Maślankowe ciasto ze śliwkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 16 Porcje 16 Maślankowe ciasto ze śliwkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy 2 szt jajko 250 g erytrol lub inne słodziwo Porcje: Sposób przygotowania Wszystkie składniki poza owocami mieszamy na gładką masę….

Read More Read More

Sernik mocno owocowy

Sernik mocno owocowy

Syn nie chciał tortu na swoje urodziny, ale zażyczył sobie sernik. Ale jak to? Zwykły sernik? Nie może być ;)   Sernik mocno owocowy Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 8 Porcje 8 Sernik mocno owocowy Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 8 Porcje 8 Składniki 500 g twaróg chudy 400 g jogurt naturalny 500 g maliny 500 g borówka amerykańska 9 listek żelatyna lub żelatyna w proszku lub agar na 750 ml płynu 1 łyżka stewia 1:10 150 g herbatniki 1…

Read More Read More

Pomarańczowe ciasto

Pomarańczowe ciasto

Jest przy nim chwila zabawy z pomarańczą, ale poza tym jest łatwe w przygotowaniu. Bardzo aromatyczne, a dodatek mąki i kaszy kukurydzianej sprawia, że ma złoty kolor. Po jego upieczeniu pomarańczowo pachnie cały dom :) Jeśli macie więcej czasu, skórkę pomarańczy można zagotować (ok. 10-15 minut), a następnie pokroić w cienkie nitki i dodać do ciasta. Będzie bardziej aromatyczne i jeszcze bardziej pomarańczowe. Pomarańczowe ciasto Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Pomarańczowe ciasto Drukuj przepis…

Read More Read More