Browsed by
Składnik: oliwa z oliwek

Cieciorkowy chleb

Cieciorkowy chleb

Chleb powstał z przepisu, który znalazłam w październikowym numerze magazynu „Pyszne”. Ciasto robione zupełnie inaczej, niż tradycyjny chleb. Powstała masa nie jest gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru  – sprawdzałam :D Cieciorkowy chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu Cieciorkowy chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu Składniki 375 ml ciepła…

Read More Read More

Czosnkowe ślimaczki

Czosnkowe ślimaczki

Ślimaczki z ciasta drożdżowego pełne aromatycznego czosnku i pietruszki sprawdzą się w roli bułki śniadaniowej lub na kolację. Samodzielnie lub z dodatkami. Są miękkie, chrupiące i smakują wyśmienicie. Czosnkowe ślimaczki Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 14 Porcje 14 Czosnkowe ślimaczki Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 14 Porcje 14 Składniki CIasto 480 g mąka orkiszowa 200 ml mleko 80 g masło 2 szt jajko 1 łyżeczka sól 7 g drożdże instant Nadzienie 100 g ser feta 3 ząbek czosnek 1/2 pęczek natka pietruszki…

Read More Read More

Zielony chlebek

Zielony chlebek

Pomysł zaczerpnięty z magazynu Slowly Veggie. W mojej wersji to bezglutenowy chlebek z zielonymi warzywami. Tak naprawdę to, jakich warzyw użyjecie zależy tylko od Waszej wyobraźni… i stanu lodówki ;) Ja wybrałam zielony groszek, szczypiorek, szparagi i kiełki brokułu. Można użyć różyczek brokułu, jednak należy pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie „wyższe” ;) Zielony chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu, Wege Zielony chleb…

Read More Read More

Owsiane placuszki

Owsiane placuszki

Bardzo sycące. Do ciasta nie dodajemy cukru, więc możemy z powodzeniem podać je na słodko, jak i z jajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym. Ja podałam z jogurtem naturalnym i truskawkami. Owsiane placuszki Drukuj przepis KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Owsiane placuszki Drukuj przepis KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 200 g mąka owsiana 100 g płatki owsiane 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 ml maślanka 150 ml mleko 2 łyżka oliwa z oliwek…

Read More Read More

Orzechowy pasztet z soczewicy

Orzechowy pasztet z soczewicy

Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta.   Orzechowy pasztet z soczewicy Drukuj przepis DaniePrzekąski KuchniaBez glutenu Orzechowy pasztet z soczewicy Drukuj przepis DaniePrzekąski KuchniaBez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy 5 łyżek oliwa z oliwek 6 łyżek otręby 2 szt jajko 1 łyżeczka majeranek 1 łyżeczka sól…

Read More Read More