Browsed by
Składnik: proszek do pieczenia

Śliwkowy placek z bezą

Śliwkowy placek z bezą

Przepis zaczerpnięty z przepisów mistrza Pawła Małeckiego. W mojej wersji bez cukru, na mące orkiszowej i kukurydzianej. Pierwszy raz robiłam ciasto z bezą i jeszcze trochę pracy przede mną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek!   Śliwkowy placek z bezą Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12 Śliwkowy placek z bezą Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Porcje 12 Porcje 12…

Read More Read More

Śliwka w gorzkiej czekoladzie

Śliwka w gorzkiej czekoladzie

Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego. I na chandrę w pochmurny, mokry dzień. Wilgotne, cudowne, pachnące czekoladą ciasto ze śliwkami. Śliwka w gorzkiej czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Śliwka w gorzkiej czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki 700 g śliwki 150 g masło 100 g erytrol lub inne słodziwo 300 g mąka 4 szt jajko 100 g gorzka czekolada 1 łyżeczka proszek do pieczenia czubata 2 garść orzechy włoskie Porcje: Sposób przygotowania Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. Śliwki drylujemy i kroimy…

Read More Read More

Marchewkowo-kokosowe blondie

Marchewkowo-kokosowe blondie

Koleje całkowicie nie dietetyczne ciasto. Chociaż… co to znaczy dietetyczne? ;) Ciasto ma być smaczne. A to jest smaczne, i to jak! Do jego wykonania użyłam wiórek, które zostały mi po wyciskaniu soku z marchewki. To sprawiło, że ciasto pozostaje cudownie wilgotne. Mąka kokosowa i biała czekolada dominują smak ciasta. Marchewkę można pominąć dodając tyle samo dowolnej mąki. Smacznego!   Marchewkowo-kokosowe blondie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Marchewkowo-kokosowe blondie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości…

Read More Read More

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Nie do końca dietetycznie, ale przecież nie od tego są ciasta. Ciasta są od sprawiania przyjemności. A to niewątpliwie przyjemność jedzenia daje ogromną. To jego wykonania można użyć dowolnych owoców. Idealne ciasto sezonowe. Jeśli zamienicie rabarbar na słodsze owoce, to dodajcie mniej cukru. Wersja bez glutenu również wyjdzie, więc śmiało możecie przygotować to ciasto z ulubionej mąki. Dobrze sprawdzi się miks 1:1 mąki kukurydzianej i ryżowej. Z białek, które zostaną po oddzieleniu żółtek wyjdzie pyszna beza. Można też ubite na…

Read More Read More

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe wydanie kruszonkowego ciasta. Ciasto dobrze nadziane. Mocno owocowe. Jogurtowe. Nie za słodkie, nie za ciężkie. Idealne do popołudniowej lemoniady. Na upał i chłodny wieczór. Zapraszam, częstujcie się. Jogurtowe ciasto z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Jogurtowe ciasto z truskawkami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaSłodkości Składniki ciasto 300 g mąka orkiszowa 50 g masło 100 g jogurt naturalny gęsty lub grecki 60 g erytrol lub 100 g ksylitolu 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 szt jajko nadzienie 250 g jogurt naturalny…

Read More Read More

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Borówkowe babeczki z kremem mascarpone

Podstawą tego lekkiego deseru był przepis na babeczki kawowe z orzechami. Zapowiadały się smakowicie, jednak nie jestem za tym, by dzieciom podawać kawę, a maślany krem wydawał się zbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata. Borówkowe babeczki z kremem mascarpone Drukuj przepis DanieCiasto, Słodkie przekąski KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Borówkowe babeczki z…

Read More Read More

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się w nerkach w postaci kamieni. Pieczony rabarbar  zawiera apontygeninę, polifenol zmniejszający tempo podziału komórek nowotworowych. Zawiera także rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Będzie więc idealnym dodatkiem w diecie…

Read More Read More

Wiśnia w czekoladzie

Wiśnia w czekoladzie

Ciasto „do góry nogami”. Pomysł zaczerpnięty z majowego numeru „Moje Gotowanie”. W mojej wersji bez glutenu i cukru. No, cukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta. Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Wiśnia w czekoladzie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki Wiśniowy spód 1 szklanka wiśnie mrożone 2 łyżka mąka…

Read More Read More

Kokosanka z malinami

Kokosanka z malinami

Przepis na to ciasto znajdziecie w wydaniu specjalnym miesięcznika Kuchnia, „Z każdej mąki” (1/2017). Zmodyfikowałam listę składników, by pasowała do mojej kuchni ;) Ciasto upiekłam dla wyjątkowej osoby, Patrycji. Patrycja to królowa stepu. Nawet ja, istne antytalencie z totalnym brakiem synchronizacji kończyn górnych i dolnych, latałam nad stepem w rytm muzyki. Lekko nie było, ale zawsze było głośno, wesoło i… polatane. Dziś dowiedziałam się, że ciasto smakowało, więc cieszę się, że choć tak mogłam podziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny….

Read More Read More

Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami

Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami

Deliktanta, puszysta pianka serowa. Sernik jak ptasie mleczko :) Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg mielony 6 szt jajka 125 g masło klarowane 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szklanka jagody świeże lub wekowane lub mrożone 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencja wanilii Porcje:…

Read More Read More

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

Brownie, zawsze dobre ciasto, którego rzekomo nie da się zepsuć. Ja pamiętam doskonale swoje pierwsze brownie i muszę przyznać, że umiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Wegańskie brownie Drukuj przepis DanieCiasto KuchniaBez glutenu, Słodkości, Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy…

Read More Read More

Waniliowe oponki z ricottą

Waniliowe oponki z ricottą

Pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Oszukane oponki :) Kółeczka po oponkach usmażyłam na oleju kokosowym, otrzymując mini pączki. Idealne na przekąskę przed tłustym czwartkiem ;) Muszę przyznać, że oszukane, to nie to samo, co prawdziwie „taplane” w oleju. Jeśli więc tłuszcz Wam niestraszny, to śmiało – smażcie!   Waniliowe oponki z ricottą Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 18 Porcje 18 Waniliowe oponki z ricottą Drukuj przepis DanieSłodkie przekąski KuchniaSłodkości Porcje 18 Porcje 18 Składniki 300 g mąka orkiszowa…

Read More Read More