Browsed by
Składnik: sól

Placki kalafiorowe

Placki kalafiorowe

Bardzo proste w wykonaniu placki pieczone w piekarniku. Wymagają chwili przygotowania, ponieważ kalafior należy pozbawić wody. Niemniej jednak nie jest to czynność trudna, a jedynie wymagająca czasu, w którym kalafior musi sobie poleżeć i puścić sok :) Niestety nie podam wersji wegańskiej. Na pewno zamiast jajek sprawdzi się namoczone siemię lniane lub nasiona chia, jednak nie wiem, czy tofu równie dobrze zastąpi parmezan i jadel. Jeśli ktoś się odważy, to bardzo proszę i wiadomość, będę wdzięczna i z góry dziękuję…

Read More Read More

Cieciorkowy chleb

Cieciorkowy chleb

Chleb powstał z przepisu, który znalazłam w październikowym numerze magazynu „Pyszne”. Ciasto robione zupełnie inaczej, niż tradycyjny chleb. Powstała masa nie jest gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru  – sprawdzałam :D Cieciorkowy chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu Cieciorkowy chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu Składniki 375 ml ciepła…

Read More Read More

Czosnkowe ślimaczki

Czosnkowe ślimaczki

Ślimaczki z ciasta drożdżowego pełne aromatycznego czosnku i pietruszki sprawdzą się w roli bułki śniadaniowej lub na kolację. Samodzielnie lub z dodatkami. Są miękkie, chrupiące i smakują wyśmienicie. Czosnkowe ślimaczki Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 14 Porcje 14 Czosnkowe ślimaczki Drukuj przepis DaniePieczywo Porcje 14 Porcje 14 Składniki CIasto 480 g mąka orkiszowa 200 ml mleko 80 g masło 2 szt jajko 1 łyżeczka sól 7 g drożdże instant Nadzienie 100 g ser feta 3 ząbek czosnek 1/2 pęczek natka pietruszki…

Read More Read More

Zielony chlebek

Zielony chlebek

Pomysł zaczerpnięty z magazynu Slowly Veggie. W mojej wersji to bezglutenowy chlebek z zielonymi warzywami. Tak naprawdę to, jakich warzyw użyjecie zależy tylko od Waszej wyobraźni… i stanu lodówki ;) Ja wybrałam zielony groszek, szczypiorek, szparagi i kiełki brokułu. Można użyć różyczek brokułu, jednak należy pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie „wyższe” ;) Zielony chleb Drukuj przepis DaniePieczywo KuchniaBez glutenu, Wege Zielony chleb…

Read More Read More

Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto

Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto

Miękkie, delikatne, wyśmienite na ciepło i na zimno. Można pominąć szynkę i zrobić je w papilotkach lub foremkach. Sprawdzą się jako przystawka, przekąska, podwieczorek. Na śniadanie i kolację. Zamiast bułeczki. Jedna babeczka ma 120 kcal.   Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Drukuj przepis DaniePrzekąski Porcje 12 Porcje 12 Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Drukuj przepis DaniePrzekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250…

Read More Read More

Scones, szybkie bułeczki

Scones, szybkie bułeczki

Brzmią skomplikowanie, a czas ich przygotowania wraz ze zjedzeniem to tylko pół godziny :) Wyrastają w zależności od rodzaju użytej mąki. Najlepiej rosną na białej mące pszennej, mniej na pełnoziarnistej i bezglutenowej. W zależności od dodatków można je podać na słodko lub słono. Ja użyłam mąki owsianej i kukurydzianej. Do części dodałam ser mozzarella, a część zrobiłam bez dodatków – te zjem z owocami.   Scones, szybkie bułeczki Drukuj przepis DaniePrzekąski, Słodkie przekąski, Śniadaniowo KuchniaBez glutenu, Słodkości Porcje 14 bułeczek…

Read More Read More

Orzechowy pasztet z soczewicy

Orzechowy pasztet z soczewicy

Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta.   Orzechowy pasztet z soczewicy Drukuj przepis DaniePrzekąski KuchniaBez glutenu Orzechowy pasztet z soczewicy Drukuj przepis DaniePrzekąski KuchniaBez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy 5 łyżek oliwa z oliwek 6 łyżek otręby 2 szt jajko 1 łyżeczka majeranek 1 łyżeczka sól…

Read More Read More

Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą

Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą

Dawno już piekłam babeczki szpinakowe. Dziś upiekłam je w zupełnie innym niż zwykle wydaniu. Jogurtowym. Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą Drukuj przepis Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą Drukuj przepis Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Składniki 250 g jogurt naturalny 200 g mąka gryczana lub inna 100 g marchewka jedna średniej wielkości 60 g ser typu feta 50 g szpinak 3 brykiety mrożone 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka soda oczyszczona 1/2…

Read More Read More

Bułeczki kukurydziane

Bułeczki kukurydziane

Bułeczki śniadaniowe. Szybkie i proste w wykonaniu. Można je zrobić na słodko, np. z rodzynkami lub na słono. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe. Bułeczki kukurydziane Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaBez glutenu Porcje 10 Porcje 10 Bułeczki kukurydziane Drukuj przepis DanieŚniadaniowo KuchniaBez glutenu Porcje 10 Porcje 10 Składniki 220 g mąka kukurydziana 150 ml jogurt naturalny 2 jajka 2 łyżeczki proszek do pieczenia lub soda do wyboru 1/2 łyżeczki sól jeśli na słono 2 łyżki rodzynki jeśli na słodko Porcje: Sposób…

Read More Read More