Kefirnik jaglany z malinami

Kefirnik jaglany z malinami

Ciasto, które z powodzeniem może zastąpić sernik. Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Jest puszysty, delikatny i bardzo oryginalny w smaku.

200 g kaszy jaglanej
400 g kefiru
2 jajka
maliny mrożone wedle uznania
3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa

Kaszę gotujemy w 300 ml wody. Gdy wchłonie całą wodę dodajemy kefir i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, erytrol i mieszamy dokładnie. Wylewamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy maliny i pieczemy w 170 st. C przez ok. 50 minut.
Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Przekładamy na talerz.

Jeśli chcemy z polewą to garść, dwie malin gotujemy z ok. 50 ml wody i łyżką erytrolu. Dodajemy łyżeczkę agaru lub żelatyny i rozpuszczamy. Z agarem gotujemy przez ok. 2 minuty. Przestudzoną frużeliną polewamy nasz prawie sernik :)

Prawie sernik jest rewelacyjny w smaku i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny, jeśli ktoś ma taką ochotę :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *