Pomysł na… kurczaka z rabarbarem

Pomysł na… kurczaka z rabarbarem

Brzmi dziwnie? Dlaczego? Przecież rabarbar to warzywo i pasuje do kurczaka równie dobrze jak inne, a nawet tak samo dobrze jak owoce: mango czy ananas. Dodatek selera sprawił, że było co pochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku.

2-3 porcje:
2 piersi kurczaka
3-4 łodygi selera naciowego
3-4 łodygi rabarbaru
olej kokosowy do smażenia
ok. 2 cm korzenia imbiru

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir ścieramy na tarce lub siekamy drobno.
W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą.
Podajemy wedle uznania – ja podałam z brązowym ryżem i smakowało wyśmienicie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *