Curry z kalafiora

Curry z kalafiora

Dla wegan i amatorów kalafiora. Lekkie curry z kalafiora smakuje wybornie jako samodzielne danie, ale i dla mięsożerców będzie dobrym dodatkiem do mięsa. Na obiad i kolację – wyśmienite!

2-3 porcje
1 mały lub średni kalafior
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka ciecierzycy w zalewie
4 łyżki mleka kokosowego (stała część)
1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć)
1 łyżeczka curry
opcjonalnie 1 cm korzenia kurkumy, starty na tarce
kolendra mielona i garam masala do smaku
łyżka oleju kokosowego

Na patelni lub w woku, na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek. Kalafiora kroimy na mniejsze części, przekładamy na patelnię/woka. Dodajemy ciecierzycę razem z zalewą oraz mleko kokosowe. Dolewamy ok. 100 ml wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odparuje.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *