Zupa słoneczna

Zupa słoneczna

Zupa żółta, zupa słoneczna, zupa radosna :) Przede wszystkim jednak, zupa smaczna. Zupa z żółtych warzyw. Do swojej zupy wrzuciłam:

Kukurydzę – z dwóch małych, surowych kolb odcięłam ziarna kukurydzy; nie tylko nadały zupie charakterystyczny smak, ale pozostały jędrne i chrupiące.

Żółte buraki – które są wyjątkowo słodkie, ale nie tak dominujące w smaku, jak buraki czerwone; dopełniły smak kukurydzy

Żółtą paprykę – której smak i zapach przebijał się delikatnie przez słodycz pozostałych składników.

Dynię – która po rozgotowaniu delikatnie zagęściła konsystencję.

Nie użyłam żadnych dominujących przypraw. Odrobina soli wystarczyła. Cały smak i aromat zupy pochodzi tylko z warzyw, które użyłam. Gdybym miała dorzuciłabym też żółtej fasolki i żółtej marchewki. Nie miałam, więc zostawiam ten pomysł innym, i sobie, na następny raz.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *