Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka, do wykonania których użyłam oleju kokosowego zamiast masła. Dla mnie idealne, choć w ocenie gości – zbyt suche. Suchość spowodowała mąka kokosowa. Rzeczywiście jest dość ciężka, a jej dodatek do ciasta sprawia, że się kruszy, sypie podczas krojenia. Dodatek do ciastek natomiast, że są bardziej suche. Zatem jeśli nie chcecie ryzykować, pomińcie mąkę kokosową i dodajcie trochę więcej orkiszowej.

90 g oleju kokosowego
200 g mąki orkiszowej
50 g erytrolu lub innego słodziwa
3 łyżki mąki kokosowej

Ze składników zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 minut, do czasu, aż się zarumienią.

2 thoughts on “Wegańskie kruche ciasteczka

    1. Jako wegańskie, są na oleju kokosowym. W przypadku masła stosunek mąki do tłuszczu powinien być 2:1. Oleju ze względu na właściwości podczas pieczenia używam mniej. Inaczej ciastka płyną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *