Ryba po grecku, wersja obiadowa

Ryba po grecku, wersja obiadowa

Połączenie ryżu i soczewicy z rybą w sosie warzywnym. Dla fanów ryby po grecku, obiad idealny.

2 większe filety z dorsza lub innej białej ryby
1 duża marchewka
20 cm pora
1 średnia pietruszka
1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżeczka oleju kokosowego
50 g ryżu brązowego
4 łyżki czerwonej soczewicy
przyprawy: sól i pieprz

Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju kokosowym. Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pora, chwilę smażymy. Podlewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy ryż i soczewicę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ryż zmięknie, dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.

One thought on “Ryba po grecku, wersja obiadowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *