Piernikowe babeczki

Piernikowe babeczki

Pomysł zaczerpnięty ze świątecznego numeru magazynu „Pysznie”. Babeczki są puszyste, pachną obłędnie i jeszcze lepiej smakują. Piernikowo <3

12 sztuk

100 g masła
80 g erytrolu lub innego słodziwa
80 g miodu
250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej
2 jajka
150 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonych goździków

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Masło ucieramy ze słodziwem na puszystą masę. Ucierając dodajemy żółtka, jogurt i miód. Mąkę mieszamy z kakao i sodą, dodajemy do masy i ucieramy dokładnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą.
Ciasto przekładamy do kokilek i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut.

Babeczki można udekorować wedle uznania.

2 thoughts on “Piernikowe babeczki

  1. Wyglada tak apetycznie, że prawie czuję zapach unoszący się w cały domu. Spróbowałabym, ale… erytrol – co to jest?
    czym to można zastąpić? Cukier/ Zaeraz zapytam wujka googla. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *