Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem

Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem

Pyszna tarta z jaglanym kremem. Nie wymaga pieczenia, a jedynie cierpliwości w oczekiwaniu na schłodzenie. Dodatek cytryny i rabarbaru sprawia, że jej smak jest wyjątkowo rześki i soczysty. Nadzienie idealnie przełamuje słodycz daktyli użytych do wykonania spodu. Można ją podać zarówno na deser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii.
Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień.

 

Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem
Drukuj przepis
Porcje
8 porcji
Porcje
8 porcji
Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem
Drukuj przepis
Porcje
8 porcji
Porcje
8 porcji
Składniki
Spód
Nadzienie jaglane
Rabarbarowy wierzch
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Spód
  1. Składniki na spód dokładnie miksujemy aż powstanie dość zwarta, lepka masa. Wykładamy nią spód i boki formy o średnicy ok. 20-22 cm. Wstawiamy do lodówki.
Nadzienie jaglane
  1. Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku dolewając więcej płynu niż podano w instrukcji. Gdy kasza się rozgotuje zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę ostygnie. Dodajemy miód i sok z cytryny i dokładnie miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt sucha dodajemy trochę wody lub mleka, a jeśli za rzadka - mąki kokosowej. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki.
Rabarbarowy wierzch
  1. Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy w rondlu z dodatkiem erytrolu stale mieszając. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy tapiokę i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Przygotowany kisiel wykładamy na masę jaglaną i wkładamy z powrotem do lodówki.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *