Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się w nerkach w postaci kamieni. Pieczony rabarbar  zawiera apontygeninę, polifenol zmniejszający tempo podziału komórek nowotworowych. Zawiera także rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Będzie więc idealnym dodatkiem w diecie osób borykających się z trądzikiem, a także kobiet w okresie menopauzy lub niedoboru estrogenów oraz mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. U mężczyzn z niedoborem estrogenów efekt jest odwroty – jeszcze bardziej się obniżają.

Tymczasem przejdźmy do sedna. Ciacho! Jeszcze niedawno obgryzałam dzieciom kruszonkę i zastanawiałam się, jak to zrobić, żeby mieć górę kruszonki. No i mam. Na kruszonce rabarbar, na rabarbarze kruszonka. Oooooooj, pyszne pyszności :)

Radzę wykorzystać mąkę lekką, niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo mocno się kruszy, tak w trakcie przygotowania ciasta, jak i po jego upieczeniu.

 


Kruszonkowe ciasto z rabarbarem
Drukuj przepis
Porcje
20
Porcje
20
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem
Drukuj przepis
Porcje
20
Porcje
20
Składniki
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką erytrolu i skrobi. Odstawiamy.
  2. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Ugniatamy ciasto, wyrabiamy do czasu, aż przekrojone będzie miało małe dziurki. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
  3. Jedną część rozwałkowujemy, układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch wykładamy równą warstwą przygotowany wcześniej rabarbar. Drugą część ciasta siekamy lub kruszymy w dłoniach i przysypujemy warstwę rabarbaru.
  4. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe

2 thoughts on “Kruszonkowe ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *