Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

A, jak awokado

A, jak awokado

7 września, 2016

Cenny owoc, pełen zdrowego tłuszczu, kwasu foliowego i potasu. Kryje w sobie likopen, witaminy z grupy B, C, E, A, a także luteinę i zeaksantynę. Istne super-jedzenie.

Tłuszcze zawarte w awokado to w głównej mierze kwasy jednonienasycone i omega-3. Omega-3 to nienasycone kawy tłuszczowe, które mają działanie przeciwnowotworowe. Tych kwasów tłuszczowych powinniśmy mieć w diecie więcej, niż omega-6. Oba te kwasy należą do grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a potrzebuje ich do prawidłowego działania. Duże spożycie omega-6 przy małym spożyciu omega-3 działa kancerogennie, czyli zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Stąd spożycie produktów bogatych w omega-3 ma dla naszego zdrowia bardzo duże znaczenie.

Jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado zawierają fitoskładnik beta-sitosterol, który ma działanie obniżające poziom LDL, tzw.„złego cholesterolu oraz triglicerydów. Jedocześnie podnosi HDL, czyli tzw. „dobrego cholesterolu”. Ale to nie koniec dobra, jakie niesie w sobie awokado.

Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy (witamina B9) biorą udział w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny, czynnika decydującego o zmianach miażdżycowych. Połączenie kwasów omega-3 i witaminy E sprawia, że awokado wykorzystywane jest jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a. Zawartość luteiny wspomaga wzrok, a zawartość fitoskładników: polifenoli i flawonoidów ma działanie przeciwzapalne. Potasu w awokado jest więcej niż w bananach. Potas odpowiada za regulację ciśnienia krwi i wspomaga prawidłową pracę serca. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo. Warto łączyć awokado z pomidorem, ponieważ tłuszcz zwarty w awokado pozwala przyswoić cztery razy więcej likopenu z pomidorów.

Sztuką jest kupić dojrzałe awokado. Awokado dojrzewa długo i bardzo szybko przejrzewa. Czy jest gotowe do spożycia najlepiej ocenić odrywając ogonek pozostały po zerwaniu owocu. Jeśli w środku jest płytkie białe wgłębienie, to oznacza, że owoc nie jest jeszcze dojrzały. Skórka takiego owocu jest jasnozielona. Ciemnozielona skórka i jasnozielone, głębsze miejsce po ogonku oznacza owoc gotowy do spożycia. Mocno ciemna zielona skórka i głębokie brunatne wgłębienie po ogonku oznacza owoc przejrzały.

https://pbs.twimg.com/media/CJQzBt2UsAAulBc.jpg:large

Źródło: https://pbs.twimg.com/media/CJQzBt2UsAAulBc.jpg:large

Awokado ma duże zastosowanie kulinarne. Można je spożywać zarówno na słodko, jak i słono lub wytrawnie. Pasuje do past kanapkowych i sałatek. Można je miksować na smoothie i zrobić z niego wegański majonez i krem czekoladowy.

Do zapiekania awokado koniecznie wybierajmy odmianę Hass. Ma twardszą i bardziej pomarszczoną skórkę, a jego miąższ zachowuje kolor przy wysokiej temperaturze.

Aby awokado nie ściemniało należy skropić je sokiem z cytryny. Jeśli nie zużywamy całego awokado na raz, zostawmy je z pestką – wtedy również nie ściemnieje i dłużej będziemy mogli je przechować w lodówce.

Pestka awokado również zawiera moc dobroczynnych składników. Zamiast ją wyrzucać podsuszmy ją kilka dni, zmielmy na proszek i dodawajmy do ulubionych potraw.
Można ją też zasadzić w doniczce lub uprawiać hydroponicznie.

awokado

Wiele pomysłów na wykorzystanie awokado w kuchni znajdziecie na blogu Kucharzyca.

Składniki odżywcze w 100 g awokado.

160 kcal
woda – 73.23 g
białko – 2 g
tłuszcze ogółem – 14.66 g
nasycone – 2.126 g
jednonienasycone – 9.799 g
wielonienasycone – 1.816 g
węglowodany –  8.53
błonnik –  6.7
cukier  – 0.66
wapń – 12 mg
żelazo – 0.55 mg
magnez  – 29 mg
fosfor – 52 mg
potas – 485 mg
sód – 7 mg
cynk –  0.64 mg
witamina C – 10 mg
tiamina B1 – 0.067 mg
ryboflavina B2 – 0.130 mg
niacyna B3- 1.738 mg
witmina B6 – 0.257 mg
foliany B9 – 81 µg
witamina A – 7 µg / 146 IU
witamina E – 2.07 mg
witamina K – 21.0 µg

Źródło: USDA

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez kategorii
awokado, owoce

Post navigation

NEXT
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
PREVIOUS
Nowy rok szkolny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.