
Ale awokado
Awokado to bardzo ciekawy owoc. Trzeba długo czekać, by było odpowiednio dojrzałe, a wystarczy chwila, by było przejrzałe.
W 100 g awokado znajduje się ponad 72 g wody i niewiele ponad 15 g tłuszczu. Znajdziemy w nim 13 mg wapnia, 29 mg magnezu, 54 mg fosforu, 507 mg potasu i 8 mg sodu. Potas pozwala zachować prawidłowe ciśnienie krwi. Tłuszcze zawarte w awokado, to zdrowe tłuszcze – w 15 g są tylko 2 g nasyconych i prawie 10 g jednonienasyconych. Kwas oleinowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Awokado to także dobre źródło antyoksydantów – witamin A, C i E oraz kwasu foliowego.
Z awokado zrobimy nie tylko guacamole. Jeśli zmiksujemy z dodatkami, np. jajkiem, ciecierzycą, pietruszką, otrzymamy pyszną pastę do kanapek lub deser, jeśli jako dodatek wybierzemy np. owoce świeże lub suszone, twarożek, kakao, miód.
Odmianę Hass możemy zapiec na wiele sposobów. Wystarczy przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, a wgłębienie po niej delikatnie poszerzyć łyżeczką i włożyć w nie dowolne nadzienie, np. surowe jajko, rybę, warzywa.
Awokado dokładnie zmiksowane z odrobiną soku z cytryny lub limonki, 2-4 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie czosnek) stanowi bardzo ciekawą, smaczną i zdrową alternatywę dla majonezu.

Zielona babka z awokado
Ingredients
- 200 g mąka owsiana
- 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu
- 200 g erytrol lub inne słodziwo
- 2,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 200 g awokado 1 większa sztuka
- 200 g serek ricotta
- 1 łyżeczka esencja wanilii lub ziarenka z jednej laski lub kropla aromatu waniliowego
- 3 szt jajko
- 100 g czekolada gorzka 70% lub dropsy czekoladowe
- płatki migdałowe do posypania
Instructions
- W misce mieszamy suche składniki, dodajemy pokruszoną czekoladę lub dropsy czekoladowe.
- Awokado obieramy i miksujemy z serkiem i jajkami na gładką masę.
- Łączymy suche i mokre składniki na jednolitą masę. Na spód foremek sypiemy płatki migdałów i wykładamy ciasto. Jeśli używamy jednej większej formy, to płatkami posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 30-40 minut (ok. 50 jeśli jedna większa forma).