
Aromatyczne kuleczki wołowe
z pieczarkami i makaronem
4 porcje:
400 g mięsa wołowego, zmielonego
300 g pieczarek
kawałek pora, ok. 5 cm
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżeczka soli
duży ząbek czosnku
300 g makaronu udon, soba lub spaghetti
Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z przyprawami dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Pieczarki i pora oczyszczamy, kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pora i pieczarki. Dusimy ok. 5 minut, pod przykryciem.
Z mięsa formujemy małe kulki. Gdy warzywa puszczą wodę, dodajemy kulki i dusimy kolejne 15-20 minut mieszając co kilka minut.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z mięsem i warzywami.
One thought on “Aromatyczne kuleczki wołowe”