
Aromatyczny fenkuł
z ricottą
2 porcje:
2 bulwy fenkułu
2 łyżki oleju rzepakowego
4 średnie ząbki czosnku, w łupinie
1 cytryna
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 duży pomidor
10 g kaparów
12 g czarnych oliwek
łyżka listków tymianku
100 g ricotty
sól i pieprz do smaku
Koper kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Oliwki kroimy na pół.
Tymianek siekamy
Cytrynę parzymy. Ocieramy skórkę, wyciskamy sok.
Pomidora kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy plastry kopru, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy fenkuł się zrumieni, przekładamy na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucamy ząbki czosnku w łupince i smażymy kilka minut. Gdy łupinki zrumienią się, zmniejszamy płomień. Dodajemy sok z cytryny i ocet. Gdy płyn troszkę odparuje, dodajemy pomidora., kapary, oliwki i tymianek. Dolewamy ok. 100 ml wody. Doprowadzamy sos do wrzenia i przekładamy do niego usmażony wcześniej fenkuł. Przykrywamy patelnię i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, przewracając plastry kopru na drugą stronę po 5 minutach. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty, gotujemy go bez przykrycia przez ok. 2-3 minuty, by odparował.
Plastry przekładamy wraz z sosem na talerze, podajemy z ricottą, posypane skórką z cytryny.
Oryginalny przepis znajdziecie w „Cała obfitość” Y. Ottolenghi.
Porcja ma ok. 344 kcal,
B – 12 g, T – 19 g, W – 37 g,
WW – 2,5
WBT – 2,2
IG – 23
ŁG – 5
One thought on “Aromatyczny fenkuł”