Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Aromatyczny fenkuł

Aromatyczny fenkuł

2 maja, 2019

z ricottą

2 porcje:
2 bulwy fenkułu
2 łyżki oleju rzepakowego
4 średnie ząbki czosnku, w łupinie
1 cytryna
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 duży pomidor
10 g kaparów
12 g czarnych oliwek
łyżka listków tymianku
100 g ricotty
sól i pieprz do smaku

Koper kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Oliwki kroimy na pół.
Tymianek siekamy
Cytrynę parzymy. Ocieramy skórkę, wyciskamy sok.
Pomidora kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy plastry kopru, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy fenkuł się zrumieni, przekładamy na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucamy ząbki czosnku w łupince i smażymy kilka minut. Gdy łupinki zrumienią się, zmniejszamy płomień. Dodajemy sok z cytryny i ocet. Gdy płyn troszkę odparuje, dodajemy pomidora., kapary, oliwki i tymianek. Dolewamy ok. 100 ml wody. Doprowadzamy sos do wrzenia i przekładamy do niego usmażony wcześniej fenkuł. Przykrywamy patelnię i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, przewracając plastry kopru na drugą stronę po 5 minutach. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty, gotujemy go bez przykrycia przez ok. 2-3 minuty, by odparował.
Plastry przekładamy wraz z sosem na talerze, podajemy z ricottą, posypane skórką z cytryny.

Oryginalny przepis znajdziecie w „Cała obfitość” Y. Ottolenghi.

Porcja ma ok. 344 kcal,
B – 12 g, T – 19 g, W – 37 g,
WW – 2,5
WBT – 2,2
IG – 23
ŁG – 5

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Kolacja, Przekąski, Przepisy, Wegetariańskie
fenkuł, koper włoski, ricotta

Post navigation

NEXT
Placki niezdecydowane
PREVIOUS
Maślane babeczki

One thought on “Aromatyczny fenkuł”

  1. Pingback: Aromatyczny fenkuł | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.