Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Babeczki limonkowe

Babeczki limonkowe

16 kwietnia, 2019

majonezowe, nie tylko na Wielkanoc

Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, to uznałam to za jakieś nieporozumienie. Gdy zjadłam po raz pierwszy uznałam ją za jedną z lepszych babek, które dane mi było próbować. To było dawno temu. Dziś już dodatek majonezu nie robi wrażenia.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przypomniała, że skład majonezu ma znaczenie. Wybierzcie ten o krótkim składzie. Do majonezu wystarczą żółtka, olej, sok z cytryny i musztarda. Niektórzy producenci dobrze to wiedzą i nie dodają zbędnych składników.

3 jajka
1/2 szklanki majonezu
2/3 szklanki ksylitolu
75 g mąki orkiszowej
75 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 limonki
100 g białej czekolady
opcjonalnie: kakao

Limonki myjemy, parzymy wrzątkiem. Ocieramy skórkę z obu sztuk.
Jajka ubijamy z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta dodajemy mąkę i majonez. Dodajemy skórkę z limonki. Wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przekładamy co ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki/mufinki lub jednej formy na babkę lub dużej keksówki. Masą wypełniamy foremki do połowy lub 2/3 wysokości.
Do części lub całości ciasta można dodać kakao.
Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut. Jeśli pieczemy w jednej dużej formie – ok. 40-50 minut, do suchego patyczka.

W kąpieli wodnej topimy czekoladę. Dodajemy sok z drugiej limonki, mieszamy dokładnie. Przygotowaną polewą, polewamy babeczki.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Babeczki, Ciasta, Na słodko, Przepisy
babeczki, babka, pieczone, święta

Post navigation

NEXT
Tarteletki z likierem
PREVIOUS
Kuskus z wołowiną

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.