
Babeczki makowo-marcepanowe
Przepis pochodzi z platformy Cookido. Poniżej podaję Wam przepis na wyśmienite babeczki, które możecie przygotować bez użycia Thermomixa. Wystarczy blender lub melakser do rozdrobnienia migdałów, jeśli nie posiadacie mąki migdałowej oraz zmielenia maku. Można to także zrobić używając młynka do kawy.
200 g masy marcepanowej
100 g mielonego maku
130 g migdałów mielonych lub całych/płatków
250 g chudego twarogu
100 g mleka
70 g masła
50 g ksylitolu
120 g mąki
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masę marcepanową kruszymy do miski i ucieramy razem z masłem. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę, dodajemy twaróg, mleko i jajka – ucieramy nadal, do połączenia składników. W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych – makę z proszkiem oraz mak i mąkę migdałową. Mieszamy do poła=ączenia składników.
Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut.
Polewę można przygotować z lemon curd lub z czekolady wymieszanej z sokiem z cytryny lub pomarańczy. W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Dodajemy sok z jednej cytryny lub pomarańczy. Gdy lekko przestygnie, smarujemy nią babeczki. Lub topimy ciemną czekoladę dolewając do niej ok. 100 ml mleka.
2 thoughts on “Babeczki makowo-marcepanowe”
Wyglądają naprawdę wyśmienicie!
Smakują nawet lepiej!