
Babeczki marchewkowe z kremem budyniowym
Delikatne, miękkie i soczyste. Idealne na przekąskę i podwieczorek. Dla dorosłych i dla dzieci :)
12 sztuk
ciasto:
150 g mąki (szklanka) u mnie orkiszowa jasna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50 g erytrolu
1 jajko
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 średnie marchewki
krem:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 łyżki erytrolu
szklanka mleka
Suche składniki łączymy dokładnie. Dodajemy jajko, olej i jogurt – mieszamy. Marchewki trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.
Gotujemy 1/2 szklanki mleka z dodatkiem eyrtrolu. W pozostałej części mleka rozrabiamy proszek, gotujemy budyń. Budyń mieszamy z jogurtem naturalnym i, jeszcze ciepły – wykładamy na wierzch babeczek.
1 babeczka ma ok. 205 kcal
B: 7 g
T: 13 g
W: 15 g