
Babeczki orzechowe
300 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka kefiru
100 g orzechów włoskich
2 jajka
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju rzepakowego
opcjonalnie: 40 g słodziwa, jeśli banany nie są wystarczająco słodkie
Orzechy siekamy nożem lub zawinięte w ściereczkę rozbijamy tłuczkiem.
Banany ugniatamy widelcem na papkę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz orzechami. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, banany, olej i kefir. Masę przelewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie, do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelewamy do foremek na muffinki. Każdą dekorujemy plasterkiem banana lub połówką orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Studzimy na kratce.
One thought on “Babeczki orzechowe”