
Babeczki owsiano-marchewkowe
75 g mąki owsianej
25 g mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
2 większe marchewki
2 jajka
60 g słodziwa
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Marchewki oczyszczamy, trzemy na tarce o drobnych oczkach*. Dodajemy jajka i olej, mieszamy. W misce mieszamy suche składniki, a następnie dosypujemy je partiami do mokrych. Masę mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę, by związała.
W tym czasie wykładamy 6 foremek do babeczek. Każdą z nich napełniamy masą. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Babeczki studzimy na kratce.
Babeczka ma ok. 181 kcal, B: 4 g, T: 12 g, W: 14 g
* Jeśli posiadacie sokowirówkę/wyciskarkę do soków, to można wykorzystać wiórki pozostałe po wyciskaniu soku. W przypadku sokowirówki można wykorzystać pozostałość, a w przypadku wyciskarki wolnoobrotowej, do wiórków należy dodać soku (1/3-1/2 objętości wiórków).
One thought on “Babeczki owsiano-marchewkowe”