
Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto
Miękkie, delikatne, wyśmienite na ciepło i na zimno. Można pominąć szynkę i zrobić je w papilotkach lub foremkach. Sprawdzą się jako przystawka, przekąska, podwieczorek. Na śniadanie i kolację. Zamiast bułeczki. Jedna babeczka ma 120 kcal.

Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto
Ingredients
- 12 plaster szynka prosciutto
- 250 g mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 szt jajko
- 70 g masło roztopione
- 250 ml maślanka
- 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży
- 1/2 łyżeczka sól
Instructions
- Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo.
- Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut w 180 st. C.