
Babeczki z białą czekoladą i śliwkami
Niewątpliwie biała czekolada idealnie komponuje się z malinami. Jednak tych, szkoda mi było zjeść inaczej, niż wyjadając z miseczki. Postanowiłam połączyć ją ze śliwkami, które zwykle dobrze grają mi się z korzennymi przyprawami i ciemną czekoladą. Dodałam płatków gryczanych zamiast części mąki. Pomysł okazał się być bardzo dobry, więc dzielę się z Wami przepisem.
Babeczki sprawdzą się w roli śniadaniowej bułeczki. Podane z twarożkiem smakują bardzo dobrze.
16 babeczek:
100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
50 g masła, pokrojonego na kawałki
50 g ksylitolu
230 g mąki orkiszowej
40 g płatków gryczanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki soku z cytryny
100-150 g śliwek, różne gatunki
Śliwki myjemy, drylujemy, siekamy drobno nożem lub przy użyciu blendera/melaksera. Czekoladę siekamy drobno lub kruszymy. Można włożyć do woreczka lub zawinąć w papier do pieczenia i uderzać wałkiem lub tłuczkiem, aby ją pokruszyć drobno.
Masło roztapiamy w rondelku, lekko ostudzone mieszamy z mlekiem i jakami. Dolewamy sok z cytryny, mieszamy. W osobnej misce łączymy suche składniki, a następnie dodajemy je do mokrych. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przygotowane wcześniej owoce i czekoladę. Mieszamy dokładnie.
Masę przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy pokruszoną czekoladę, rozdrabniamy – 6 sekund, obr. 6. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.
Do naczynia miksującego wkładamy wydrylowane śliwki, rozdrabniamy 6 sekund, obr. 5. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.
Do naczynia miksującego wkładamy masło, podgrzewamy 4 minuty, 70 st. C, obr. 1.
Dodajemy: ksylitol, mąkę, płatki oraz proszek do pieczenia i sodę, jajka, mleko i sok z cytryny, mieszamy 30 sekund, obr. 4.
Dodajemy rozdrobnioną czekoladę i śliwki, mieszamy na obrotach wstecznych 3 przez 5 s.
Przygotowaną masę przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
1 babeczka ma ok. 140 kcal,
B – 4 g, T – 7 g, W – 19 g
WW – 1,8
WBT – 0,8
IG – 57
ŁG – 9
4 thoughts on “Babeczki z białą czekoladą i śliwkami”
Takie babeczki z białą czekoladą i śliwkami muszą być przepyszne!
Inaczej być nie może. Są przepyszne!
Rzeczywiście biała czekolada i śliwki bardzo do siebie pasują! Świetne te muffinki :)
Dziękuję! Też uważam, że to świetne połączenie.