
Babeczki z cukinii
Prosty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste.
Składniki
- 300 g cukinia 1 średnia sztuka
- 200 g mąka z ciecierzycy
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 szt ser brie
Sposób przygotowania
-
Cukinię ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Wykładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem (180 st. bez).
-
W przypadku użycia szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej) plastry wędliny układamy w foremce do mufinek tak, by przykryły dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami.
Mufiny z cukinii