
Babeczki z kremem mascarpone
Podstawą tego lekkiego deseru był przepis na babeczki kawowe z orzechami. Zapowiadały się smakowicie, jednak nie jestem za tym, by dzieciom podawać kawę, a maślany krem wydawał się zbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata.
Ciasto
100 g miękkiego masła
50 g erytrolu lub 70 g ksylitolu
100 g mąka kukurydziana
2 jaja
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
250 g mascarpone
4-5 łyżek ksylitolu
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub kropla aromatu
200 g borówek
Masło utrzeć z erytrolem, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do kokilek na muffinki. Do każdej włożyć po kilka sztuk borówek. Piec w 180 st. C przez ok. 25 minut.
Mascarpone ubić jak śmietanę z dodatkiem ksylitolu i ekstraktu wanilii. Masę wyłożyć na wierzch wystudzonych babeczek. Każdą udekorować borówkami.