
Babeczki ze słonym karmelem i orzechami
Robi się pysznie! Oto nowy wymiar smaku mufinek.
12 sztuk
150 g kajmaku
60 g stałej części mleka kokosowego
125 ml mleka
70 g ksylitolu
3 jajka
350 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki gruboziarnistej soli
garść orzechów, dowolnych
W rondelku podgrzewamy kajmak i mleka. Mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Ogrzewamy tylko do czasu, aż składniki się połączą. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jednym jajku i na koniec masę kajmakową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do mokrych składników. Masę przelewamy do foremek na babeczki.
Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Posypujemy solą i orzechami i pieczemy kolejne 10-15 minut.