
Babka keskowa
Najlepszy keks robi moja mama. Najlepszy jest taki już trochę wysuszony, a jednak nadal pełen soczystych bakalii.
Moja wersja to babka z delikatnie cynamonowo-waniliową nutą. Ciasto wypełnione dużą ilością bakalii i orzechów.
ciasto:
250 g mąki orkiszowej
50 g ksylitolu
125 g masła
1/4 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g dowolnych bakalii – rodzynki, suszona żurawina, figi, daktyle, śliwki, morele
50 g dowolnych orzechów – włoskie, nerkowca, pekan, pistacje
polewa:
150 g serka śmietankowego
100 g białej czekolady
2-3 łyżki mleka
Orzechy i bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Gdy woda ostygnie, odcedzamy bakalie i większe kawałki oraz orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Masło ucieramy z ksylitolem do czasu, aż masa będzie jasnokremowa i puszysta. Do masy dodajemy kolejno jajka, stale ucierając. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i partiami dosypujemy mąkę. Stale ucieramy.
Do masy dodajemy bakalie i orzechy. Mieszamy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Następnie ciasto przelewamy do formy o średnicy ok. 25-30 cm. Jeśli wykorzystujecie formę do babki należy posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką, aby ciasto nie przywarło i po upieczeniu łatwo wyszło z formy. Tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 minut. Do suchego patyczka.
Polewa:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko oraz serek i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Pozostawiamy do stężenia. Posypujemy płatkami migdałów lub dekorujemy orzechami i bakaliami.