Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Babka keskowa

Babka keskowa

17 grudnia, 2019

Najlepszy keks robi moja mama. Najlepszy jest taki już trochę wysuszony, a jednak nadal pełen soczystych bakalii.
Moja wersja to babka z delikatnie cynamonowo-waniliową nutą. Ciasto wypełnione dużą ilością bakalii i orzechów.

ciasto:
250 g mąki orkiszowej
50 g ksylitolu
125 g masła
1/4 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g dowolnych bakalii – rodzynki, suszona żurawina, figi, daktyle, śliwki, morele
50 g dowolnych orzechów – włoskie, nerkowca, pekan, pistacje

polewa:
150 g serka śmietankowego
100 g białej czekolady
2-3 łyżki mleka

Orzechy i bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Gdy woda ostygnie, odcedzamy bakalie i większe kawałki oraz orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Masło ucieramy z ksylitolem do czasu, aż masa będzie jasnokremowa i puszysta. Do masy dodajemy kolejno jajka, stale ucierając. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i partiami dosypujemy mąkę. Stale ucieramy.
Do masy dodajemy bakalie i orzechy. Mieszamy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Następnie ciasto przelewamy do formy o średnicy ok. 25-30 cm. Jeśli wykorzystujecie formę do babki należy posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką, aby ciasto nie przywarło i po upieczeniu łatwo wyszło z formy. Tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 minut. Do suchego patyczka.

Polewa:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko oraz serek i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Pozostawiamy do stężenia. Posypujemy płatkami migdałów lub dekorujemy orzechami i bakaliami.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
babka, bakalie, ciasto, pieczone, święta

Post navigation

NEXT
Mus czekoladowy – fit wersja
PREVIOUS
Tarta lemon curd

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.