
Babka mocno czekoladowa
Któż nie kocha czekolady? Wiem, wiem, nie każdy nią żyje… nawet jeśli by chciał :) Dla tych, którzy chcą, lubią, pragną, potrzebują… przybywam z odsieczą! Powiedziałabym, że babka jest warta grzechu, jednak po roszadach w przepisie, grzech nie jest wielki. Częstujcie się, proszę!
225 g mąki orkiszowej
200 g słodziwa
9 łyżek naturalnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka mleka
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 szklanka wrzącej wody
opcjonalnie: kopiasta łyżka masła orzechowego (50 g) i pół posiekanej gorzkiej czekolady (50g)
Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wlewamy powoli wrzątek i mieszamy dokładnie. Masa powinna być rzadka, nie ma potrzeby zagęszczania przez dodatek mąki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy masę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy.
Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą:
50 g gorzkiej czekolady
150 g mleka kokosowego (stała część)
2 łyżki słodziwa
5 łyżek kakao
1 żółtko
opcjonalnie: posiekane orzechy
Czekoladę łamiemy, podgrzewamy w garnuszku razem z mlekiem kokosowym i słodziwem. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto.
12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą)
B: ok. 6 g
T: ok. 14 g
W: ok. 26 g