Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Babka mocno czekoladowa

Babka mocno czekoladowa

4 marca, 2018

Któż nie kocha czekolady? Wiem, wiem, nie każdy nią żyje… nawet jeśli by chciał :) Dla tych, którzy chcą, lubią, pragną, potrzebują… przybywam z odsieczą! Powiedziałabym, że babka jest warta grzechu, jednak po roszadach w przepisie, grzech nie jest wielki. Częstujcie się, proszę!

225 g mąki orkiszowej
200 g słodziwa
9 łyżek naturalnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka mleka
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 szklanka wrzącej wody
opcjonalnie: kopiasta łyżka masła orzechowego (50 g) i pół posiekanej gorzkiej czekolady (50g)

Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wlewamy powoli wrzątek i mieszamy dokładnie. Masa powinna być rzadka, nie ma potrzeby zagęszczania przez dodatek mąki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy masę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy.
Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą:

50 g gorzkiej czekolady
150 g mleka kokosowego (stała część)
2 łyżki słodziwa
5 łyżek kakao
1 żółtko
opcjonalnie: posiekane orzechy

Czekoladę łamiemy, podgrzewamy w garnuszku razem z mlekiem kokosowym i słodziwem. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto.

12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą)
B: ok. 6 g
T: ok. 14 g
W: ok. 26 g

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
babka, ciasto, czekolada, pieczone

Post navigation

NEXT
Kurczak w zielonym curry z makaronem ryżowym
PREVIOUS
Pełnoziarnista chałka waniliowa

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.