
Babki niezdecydowane
czyli babeczki lub babka czekoladowo-jagodowa
Ciasto:
370 g mąki
220 g słodziwa
3 jajka
250 ml mleka plus 30 ml
150 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
garść jagód świeżych, mrożonych lub wekowanych
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
opcjonalnie: płatki migdałów
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ucieramy ze słodziwem. Dodajemy masło i szklankę mleka. Do masy dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy. Masę dzielimy na 3 części.
Do jednej części ciasta dolewamy mleka i dodajemy kakao. Mieszamy.
Do drugiej części dodajemy jagody. Mieszamy.
Do foremki keksówki lub kokilek na muffinki wykładamy ciasto warstwami. Pieczemy ok. 30 minut – babeczki lub 40 minut – babkę.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt i mieszamy. Masę wykładamy na wierzch babki lub babeczek, posypujemy płatkami migdałów.