
Babunie serowe
Babunie, bo to takie babeczki, ale budyniowe. Zamiast budyniu można wykorzystać mąkę ziemniaczaną w podanej ilości oraz kilka kropel waniliowego aromatu. Szczypta kurkumy doda żółtego koloru.
400 g chudego twarogu
4 jajka
100 ml mleka
2 budynie waniliowe (80 g)
6 łyżek ksylitolu lub cukru
tłuszcz do natłuszczenia formy, kasza manna lub bułka tarta do jej posypania.
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie. Masa powinna być gładka i mieć konsystencję maślanki.
Formę na babeczki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną lub drobną bułką tartą. Do tak przygotowany foremek przelewamy masę. Wylewamy do pełnej wysokości. Babeczki podczas pieczenia delikatnie uniosą się, ale po ostygnięciu opadną.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.