Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Baton musli, z piekarnika, nie ze sklepu

Baton musli, z piekarnika, nie ze sklepu

20 marca, 2016

Uwielbiam batony musli. Uważam je za wyśmienite przekąski, gdy nie mogę zjeść pełnego posiłku. Od długiego czasu jednak ich nie kupuję, bo skład jest daleki od doskonałości. Przepisów na domowe batony jest dużo. Alternatywą są choćby bananowe ciastka. Ciastka ciastkami, ale baton, to baton :)

Czym się różni mój baton od tego ze sklepu? Nie ma dodanego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, emulgatorów i wzmacniaczy smaku, żadnych aromatów i barwników. Kupny baton musli ma najczęściej 30-40 g i kaloryczność na poziomie ok. 150 kcal. Mój baton ma ok. 50 g i ok. 130 kcal. Żadna z tych kalorii nie pochodzi z dodanego cukru ani tłuszczu. Smakuje wyśmienicie. Jeśli lubicie batony w czekoladzie, nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią gotowe batony. Smacznego!

Aby zrobić ok. 14 batonów potrzebujemy:

300-350 g bananów (trzy duże lub cztery mniejsze)
100 ml dowolnego mleka
250 g płatków owsianych
100 g daktyli bez pestek
50 g orzechów (dowolnych, może być miks)
50 g rodzynek (lub żurawiny)

Orzechy, daktyle i rodzynki siekamy dość drobno. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia formując kwadrat/prostokąt o grubości ok. 2-3 cm. Pieczemy w temp. 180 sc.C przez ok. 20-25 minut. Blok wyjmujemy po wystudzeniu i kroimy w prostokąty.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy, Słodkie przekąski
musli, pieczone, przekąska

Post navigation

NEXT
Crumpets, drożdżowe racuchy
PREVIOUS
Figa z makiem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.