Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Bazyliowe ciasto z truskawkami

Bazyliowe ciasto z truskawkami

26 lipca, 2019

i karmelowym budyniem

Ostatki truskawki warto połączyć z bazylią w pysznym kakaowym cieście z masą budyniową.

ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki ksylitolu
70 g masła lub oleju
2 łyżki kakao
garść liści świeżej bazylii

1 szklanka truskawek
1,5 szklanki mleka
2 łyżki ksylitolu
1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym lub krówkowym

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i ksylitolem. Jajka ubijamy z mlekiem. Masło topimy i miksujemy z bazylią. Łączymy mokre składniki, a następnie dodajemy do suchych. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę wykładamy do foremki, keksówki o długości ok. 30 cm lub okrągłej o średnicy ok. 25 cm.
Z mleka na budyń odlewamy ok. pół szklanki i rozpuszczamy w nim proszek. Pozostałą część mleka podgrzewamy z ksylitolem. Dolewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy rondelek na bok. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu.
Truskawki kroimy w kostkę. Część dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wierzch ciasta. Wykładamy pozostałą część truskawek i kilka posiekanych listków bazylii.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut. Kroimy, gdy całkowicie ostygnie.

Dzieląc ciasto na 12 części, jedna porcja ma ok. 230 kcal,
B – 7 g, T – 9 g, W – 34 g
WW – 3,2
WBT – 1,1
IG – 22
ŁG – 4

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
bazylia, ciasto, murzynek, pieczone, truskawki

Post navigation

NEXT
Chłodnik rzodkiewkowy z melonem i kalarepą
PREVIOUS
Sałatka z bobem i ziemniakami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.