
Bazyliowe ciasto z truskawkami
i karmelowym budyniem
Ostatki truskawki warto połączyć z bazylią w pysznym kakaowym cieście z masą budyniową.
ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki ksylitolu
70 g masła lub oleju
2 łyżki kakao
garść liści świeżej bazylii
1 szklanka truskawek
1,5 szklanki mleka
2 łyżki ksylitolu
1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym lub krówkowym
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i ksylitolem. Jajka ubijamy z mlekiem. Masło topimy i miksujemy z bazylią. Łączymy mokre składniki, a następnie dodajemy do suchych. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę wykładamy do foremki, keksówki o długości ok. 30 cm lub okrągłej o średnicy ok. 25 cm.
Z mleka na budyń odlewamy ok. pół szklanki i rozpuszczamy w nim proszek. Pozostałą część mleka podgrzewamy z ksylitolem. Dolewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy rondelek na bok. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu.
Truskawki kroimy w kostkę. Część dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wierzch ciasta. Wykładamy pozostałą część truskawek i kilka posiekanych listków bazylii.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut. Kroimy, gdy całkowicie ostygnie.
Dzieląc ciasto na 12 części, jedna porcja ma ok. 230 kcal,
B – 7 g, T – 9 g, W – 34 g
WW – 3,2
WBT – 1,1
IG – 22
ŁG – 4