Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Bazyliowe ciasto z truskawkami

Bazyliowe ciasto z truskawkami

26 lipca, 2019

i karmelowym budyniem

Ostatki truskawki warto połączyć z bazylią w pysznym kakaowym cieście z masą budyniową.

ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki ksylitolu
70 g masła lub oleju
2 łyżki kakao
garść liści świeżej bazylii

1 szklanka truskawek
1,5 szklanki mleka
2 łyżki ksylitolu
1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym lub krówkowym

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i ksylitolem. Jajka ubijamy z mlekiem. Masło topimy i miksujemy z bazylią. Łączymy mokre składniki, a następnie dodajemy do suchych. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę wykładamy do foremki, keksówki o długości ok. 30 cm lub okrągłej o średnicy ok. 25 cm.
Z mleka na budyń odlewamy ok. pół szklanki i rozpuszczamy w nim proszek. Pozostałą część mleka podgrzewamy z ksylitolem. Dolewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy rondelek na bok. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu.
Truskawki kroimy w kostkę. Część dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wierzch ciasta. Wykładamy pozostałą część truskawek i kilka posiekanych listków bazylii.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut. Kroimy, gdy całkowicie ostygnie.

Dzieląc ciasto na 12 części, jedna porcja ma ok. 230 kcal,
B – 7 g, T – 9 g, W – 34 g
WW – 3,2
WBT – 1,1
IG – 22
ŁG – 4

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
bazylia, ciasto, murzynek, pieczone, truskawki

Post navigation

NEXT
Chłodnik rzodkiewkowy z melonem i kalarepą
PREVIOUS
Sałatka z bobem i ziemniakami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.